Scumpirea fara precedent la nivel mondial a titeiului a condus, asa cum era de asteptat, la majorari ale pretului la carburanti si la noi in tara. Astfel, incepand de astazi, Compania Petrom a crescut din nou pretul carburantilor comercializati la statiile proprii cu pana la 400 de lei in cazul motorinei, iar cel mai ieftin sortiment de benzina a ajuns la 33.900 de lei pe litru, informeaza un comunicat al firmei.
Pretul maxim la care benzinariile Petrom vand motorina Super Euro Diesel este de 32.500 de lei, iar litrul de motorina Euro Diesel costa 31.500 de lei.
Benzina ECO Premium costa pana la 34.200 pe litru, in timp ce pana in prezent statiile companiei vindeau acest sortiment la valoarea de 33.400 de lei. Tot de astazi, un litru de Euro Premium poate ajunge pana la valoarea maxima de 33.900 de lei, in crestere cu circa 800 de lei fata de nivelul actual. La fel costa si benzina Premium fara plumb, iar benzina Top Premium 99 Plus costa 37.400 de lei pe litru. Pretul unui litru de AutoGas ramane la 17.600 de lei.
Potrivit companiei, noile preturi urmaresc fluctuatia cotatiilor internationale ale produselor petroliere. Pretul petrolului s-a apropiat luni pe pietele internationale de pragul de 60 de dolari pe baril. Astfel, titeiul Brent, de referinta pe piata londoneza, a fost cotat la 58,08 dolari pe baril.
Saptamana trecuta, in cadrul unui seminar pe probleme de energie, presedintele Grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, anunta o adevarata explozie a preturilor in urmatoarele luni spunand ca pretul carburantilor va depasi valoarea de un euro pe litru in conditiile in care petrolul va continua sa se mentina la un nivel de circa 53 de dolari pe baril, iar accizele nu vor fi modificate.
Pe de alta parte, in paralel cu majorarile de pret datorate cresterii cotatiilor la titei mai exista o crestere, de aceasta data programata, a accizelor la carburanti. Majorarea accizelor de la 1 octombrie (n. red. - convenita cu UE) va face litrul de benzina mai scump cu aproximativ 1.000 de lei, iar cel de motorina va costa mai mult cu circa 500 de lei.