Cu toate ca scumpirea gazelor este o decizie deja luata si se va aplica zilele viitoare, guvernantii incearca totusi sa gaseasca vinovatii pentru aceasta situatie. Astfel, dupa ce "pisica" cu scumpirea gazelor a fost aruncata ba la BNR, ba pe la furnizorii externi, ministrul Economiei, Codrut ßeres, vine cu alte acuze, dand vina dupa Petrom si pe ANRGN si pe companiile de distributie a gazelor naturale.
In privinta responsabilitatii Petrom, ßeres a precizat ca aceasta companie a impus discretionar un pret mai mare decat cel stabilit de ANRGN. Nefiind de acord cu pretul solicitat de Petrom, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud nu au incheiat contracte cu producatorul, a explicat ßeres. In ceea ce priveste responsabilitatea Autoritatii, ministrul Economiei este de parere ca aceasta ar fi trebuit sa-si impuna mai ferm punctul de vedere in solutionarea problemelor aparute intre furnizor si distribuitori. Reamintim ca din 11 noiembrie gazele se vor scumpi cu pana la 8,5%, intrucat pretul gazelor din productia interna pentru trimestrul al patrulea urca de la 330 la 397 de lei pe mia de metri cubi.

Trei probleme rezolvate

In pofida efectelor negative asupra bugetelor romanilor, ßeres sustine ca aceasta majorare rezolva totusi trei probleme majore. Prima ar fi cea macroeconomica, legata de acoperirea inflatiei. Evitam prin scumpirea actuala o majorare de pret si mai mare in anul viitor, astfel incat nivelul inflatiei sa fie mai mare decat cel din acest an. Trebuie spus ca aceasta scumpire era prevazuta in calendarul negociat cu UE. Potrivit acestuia, Romania trebuie sa creasca anual tarifele la productia interna cu o valoare minima de 25 de dolari pe mia de metri cubi, pentru a se ajunge la aceleasi preturi ca in UE.
A doua problema rezolvata de scumpirea gazelor este evident cea din piata interna, fiind impacati atat furnizorii, cat si distribuitorii, arata ßeres.
In ultimul rand, populatia este pregatita din timp pentru valul de scumpiri din 2007.
ßeres a mai spus ca saptamana viitoare va fi publicat calendarul de majorare a tarifelor la gazele naturale pentru tot anul 2007. Presedintele ANRGN, ßtefan Cosmeanu, considera ca furnizorii interni de gaze naturale Petrom si Romgaz vor respecta acest calendar, anunta Mediafax. Cosmeanu a mai spus ca este posibil sa fie intocmit un calendar al scumpirilor si pentru 2008.

Clauze de siguranta la contractele de import

Ministerul Economiei a convocat, in calitatea de actionar minoritar, Consiliile de Administratie ale companiilor Distrigaz Nord si Distrigaz Sud pentru lamuriri in privinta intarzierii semnarii contractelor de aprovizionare cu gaze, potrivit lui ßeres. Acesta a precizat ca cele doua companii nu au contracte de aprovizionare pentru toate cantitatile ce trebuie livrate. ßeres le-a atras atentia distribuitorilor ca in acordurile de import nu exista clauze asiguratorii pentru cazul in care o cantitate nu este livrata in ziua care trebuie, ci mai tarziu. Nu se pot exclude astfel anumite disfunctionalitati in aprovizionarea cu gaze din import, a explicat ßeres.
Oficialul cere, totodata, actionarilor majoritari ai celor doi distribuitori, Gas de France si E.ON Ruhrgas, sa aplice la importul de gaze politice tarifare similare cu cele din Franta si Germania, unde acestia sunt inregistrati.