SC Euroconsult SRL Arad, lichidatorul SC Petrolsub SA Balc, a amanat pentru 18 august licitatia programata initial la 28 iulie, pentru vanzarea rafinariei, la solicitarea unui posibil investitor.
Ioan Isai, asociat coordonator al firmei de lichidare, a comunicat ca unul dintre cei doi cumparatori ai caietului de sarcini la licitatie a solicitat prelungirea termenului de inscriere, astfel ca a amanat licitatia pentru 18 august. El a specificat insa ca ceea ce a fost impus drept conditii de participare si pretul de pornire de 13,5 milioane de euro, fara TVA, raman nemodificate. La inceputul lunii iulie, reprezentantul lichidatorului a declarat ca a primit trei oferte, la pretul de pornire de 15 milioane de euro, insa niciuna dintre cele trei companii interesate nu a prezentat in termen documente legate de plata. Isai a declarat, atunci, ca o companie din strainatate si doua firme romanesti au participat la licitatia de la finele lunii iunie, fara sa precizeze insa numele acestora, pentru ca ofertantii au solicitat confidentialitate.
Intrebat daca potentialul investitor strain este Lotos, a doua mare rafinarie din Polonia, care a achizitionat caietul de sarcini, Isai nu a confirmat, dar nici nu a infirmat. Lotos a anuntat recent ca a semnat un acord pentru contractarea unui imprumut de 1,75 miliarde de euro, pentru finantarea programului investitional.
Activele Petrolsub scoase la vanzare reprezinta rafinaria propriu-zisa, retelele de utilitati, depozitele, laboratoarele, infrastructura si terenul aferent.
Reprezentantul Euroconsult a precizat, in luna mai, ca Petrom, cel mai mare creditor al Petrolsub, si-a exprimat disponibilitatea de a furniza rafinariei materia prima pentru producerea bitumului. Petrolsub are cea mai redusa capacitate de prelucrare dintre rafinariile din Romania, respectiv 460.000 de tone anual, si produce bitum pentru drumuri si izolatii, pacura si combustibil. Anul trecut, lichidatorul a incercat sa vanda rafinaria prin negociere directa, caietul de sarcini fiind achizitionat de opt posibili investitori, insa niciunul dintre ei nu a oferit pretul minim solicitat de Euroconsult, aproximativ 20 de milioane de euro.