Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii a definitivat lista beneficiarilor eligibili la doua dintre programele finantate de la bugetul statului. Printre cei nominalizati se numara cinci galateni la "Start" si trei la programul pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului.

Cinci galateni au cerut sume maxime

Desi finantarile maxime pe care le puteau obtine erau de 60.000 de lei nerambursabili pentru "Start" (Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare) si de 20.000 de lei nerambursabili in cadrul celui de-al doilea porgram (Programul national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului), doar cinci dintre cei opt posibili beneficiari au avut punctajul necesar solicitarii acestor sume, ceilalti fiind nevoiti sa solicite finantari mult mai mici.

Patru tineri au sansa ca, in urma evaluarilor care vor incepe dupa 5 august, sa obtina cate 60.000 de lei pentru lansarea propriilor afaceri. Un alt galatean a solicitat, insa de aceasta data pentru sustinerea mestesugurilor, suma de 20.000 de lei.

Ceilalti trei tineri, care au fost nominalizati pe lista beneficiarilor eligibili, pot incasa de la bugetul statului fonduri de cate 50.000 de lei prin "Start" si prin programul pentru sustinerea mestesugarilor 7.000 de lei (n.r. - beneficiarul este Paul Buta).

Prea putini inscrisi...

Este concluzia directorului Oficiului Teritorial al Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Bogdan Costin, care s-a referit la totalul posibililor beneficiari din zona noastra, adaugand in acelasi timp ca se astepta la rezultate mai bune.

"Acum a fost definitivata lista posibililor beneficiari si urmeaza evaluarea acestor dosare, care se va face, in cazul fondurilor natioanale, in cadrul Oficiului Teritorial al Intreprinderilor Mici si Mijlocii, insa cred ca am atacat timid aceste finantari. Probabil au fost speriati si de conditiile impuse, cel putin de Start. Speram ca la a anul vor fi conditii mai flexibile, astfel incat si numarul beneficiarilor sa fie mai mare. Mai mult, OTIMM va incerca la anul sa faca un parteneriat cu Universitatea 'Dunarea de Jos' astfel incat sa-i ajutam pe studentii care vor sa-si inceapa o afacere sa acceseze aceste finantari care se adreseaza exact pentru aceste cazuri", a declarat Bogdan Costin.

Una peste alta, banii vor fi acordati, in ambele cazuri, in limita bugetelor. "Start" are pentru acest an un buget de 6 milioane de lei, iar programul national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului are un buget de 1,5 milioane de lei.