Pregatirile pentru aderare inseamna si angajarea in structurile Agentiilor din agricultura a unor oameni competenti care sa faca fata cerintelor europene. Dupa multe incercari, Agentia de Plati pentru Dezvoltarea Rurala si Pescuit (APDRP), fosta SAPARD, mai are de angajat doar 148 de persoane, dintr-un total de 1.262, cati trebuia sa aiba in iunie. Numarul si data limita a fost stabilit intr-un acord luat de Agentie fata de Uniunea Europeana, dar nu a reusit sa respecte niciuna dintre acestea din cauza slabei pregatiri a candidatilor pentru angajare.
La ultimul concurs organizat de APDRP, doar 13 candidati au fost admisi dintr-un total de 49 pentru cele 29 de posturi disponibile. Restul au fost respinsi din cauza slabei pregatiri, au declarat reprezentanti ai institutiei, citati de NewsIn. Asa ca, pana in momentul de fata, cele doua agentii de plati din subordinea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) nu au totalul de angajati cu care trebuie sa functioneze. Cele doua sunt Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si APDRP-ul, care trebuie sa gestioneze fondurile comunitare dupa aderare. In perioada 2007-2013, aceste fonduri vor fi de aproximativ sapte miliarde de euro si oamenii care se vor ocupa de administrarea lor vor trebui sa fie suficient de competenti.

Bani pentru SAPARD-ul romanesc

Pe langa acesti bani, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat ca bugetul de stat va asigura fonduri in valoare 1,3 miliarde de lei pentru proiecte din cadrul SAPARD-ului romanesc. ßi asta deoarece proiectele depuse la SAPARD au ramas fara finantare, dar indeplinesc conditiile de eligibilitate impuse de program. Pentru a putea finanta aceste proiecte, Ministerul Agriculturii va include in bugetele pentru 2007 si 2008 suma totala de 1,3 miliarde de lei, prin care se va asigura partea de cofinantare de 50%, sustinuta pana acum de SAPARD. Acest program, denumit SAPARD-ul romanesc, va avea ca tinta doar anumite categorii de proiecte, si anume in domeniul abatorizarii, al infiintarii de ferme vegetale si zootehnice si in domeniul serviciilor neagricole, cum sunt acvacultura si turismul rural.
Plata banilor se va face in etape, in functie de documentele justificative prezentate de catre beneficiari si respectand aceleasi conditii ca si in cazul Programului SAPARD. O alta masura care va fi aplicata de Ministerul Agriculturii din aceasta toamna este subventionarea cu 0,3 lei pentru litrul de lapte.
Acordarea acestei subventii se face doar in cazul in care laptele este in conformitate cu normele europene.
Prin aceasta masura se incearca stimularea producatorilor de lapte pentru a imbunatati calitatea laptelui livrat la procesare si pentru achizitionarea de aparate de muls si tancuri de racire a laptelui. Subventii vor primi si proprietarii de vaci de lapte si bivolite din zonele de munte.
Pentru fiecare cap de animal, acestia vor primi 150 de lei, in scopul compensarii unor handicapuri specifice zonei.
Numarul estimat pentru acest sprijin este de aproximativ 400.000.