Pentru a nu le permite proprietarilor de terenuri sau cladiri sa creasca preturile acestora in mod artificial, marile companii interesate de achizitionarea lor prefera sa le cumpere prin intermediari. Altfel, pretul de pornire la licitatiile de vanzare ar creste prin simpla lor prezenta.
In majoritatea cazurilor, marile companii multinationale care isi desfasoara activitatea in tara noastra achizitioneaza terenuri si cladiri prin intermediul altor firme. In schimbul unui comision oferit acestor firme, ele reusesc sa cumpere aceste imobile la un pret mai redus. Comisioanele percepute de catre firme pentru acest gen de tranzatii oscileaza intre 0,8% si 3% din valoarea imobilului achizitionat, in functie de dimensiunea tranzactiei efectuate.
Potrivit unui expert imobiliar citat de Mediafax, daca un investitor cunoscut isi anunta intentia de a cumpara un teren intr-o anumita zona, pretul de pornire al licitatiei sau al negocierii poate creste cu 25% sau chiar mai mult fata de oferta initiala. Astfel, un proprietar care vrea sa vanda un teren cu 80 de euro pe metrul patrat va cere 100 de euro daca solicitarea vine din partea unei companii cu notorietate pe piata mon-diala.
Intermediarii unor astfel de tranzactii pot fi agentiile imobiliare sau firmele de dezvoltare imobiliara. In unele cazuri, firmele prin intermediul carora sunt cumparate terenurile si cladirile au garantia ca vor primi de la compania pentru care au realizat tranzactia si contractul de realizare al proiectului. Potrivit unui reprezentant al unei companii imobiliare, utilizarea unor astfel de intermediari care pot sa se ocupe si de constructia imobilului, le permite marilor companii sa economiseasca timp si bani. (Simona Necula)