Valoarea accizelor si a taxei de poluare pe automobile care urmeaza sa fie colectate in 2009 va fi calculata in functie de cursul de schimb 3,7364 lei pentru un euro, stabilit miercuri de Banca Centrala Europeana. Prin comparatie, cursul BNR valabil pentru 1 octombrie este de 3,7336 lei pentru un euro.
Codul Fiscal prevede ca valoarea accizelor si a taxei de poluare care vor fi colectate in anul urmator sa fie calculata in functie de cursul BCE din 1 octombrie, nu de cel al BNR si reprezinta alinierea Romaniei la directiva europeana privind metodologia de calcul al accizelor. Aceasta presupune folosirea cursului valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie si publicat in Jurnalul Oficial al UE. Lucrurile nu se rezuma la categoriile de accize mentionate mai sus, de acest curs depind si produsele accizabile, care privesc mari categorii de populatie, cum sunt benzina, motorina, electricitatea, produsele din alcool si tutun. Prin urmare anul viitor vom avea cu certitudine majorari de preturi la toate nivelurile si categoriile, incepand cu transportul, facturile la curentul electric, bere sau vin si mai ales la tigarete. Daca transportul se scumpeste, toate se vor scumpi.
Guvernul nu face altceva, in ultima perioada, decat sa deschida robinetul la pomeni electorale: majorari de pensii in avans, ale punctului de pensie, cresterea salariului mediu, a salariilor profesorilor sau eliminarea plafoanelor pentru medicamente compensate. "Baietii destepti" insa nu spun romanului ca toate aceste majorari vor fi anulate de scumpiri. Tinut in frau de apropierea alegerilor, pretul gazelor va "exploda" in plina iarna, distribuitorii de gaze anuntand deja ca scumpirea este inevitabila. Precedenta crestere a pretului la gaze, cu 12,5%, va duce la cresterea cu peste 10% a facturilor la intretinere. Pensionarii, care erau pana acum beneficiari ai subventiilor la incalzire si care, odata cu cresterea pensiilor, vor avea un venit mai mare decat plafonul maxim, vor plati pentru caldura mai mult decat anul trecut. Din aceasta luna, valoarea punctului de pensie creste de la 581 la 697 de lei. Daca in iulie pensia medie in sistemul public era de 657 de lei, din octombrie pensionarii cu acest venit vor primi 788 de lei. De asemenea, salariul minim pe economie creste cu 8% si ajunge la 540 de lei. Iar Guvernul promite inca o majorare, de 60 de lei, chiar din prima zi a anului viitor.
Cheltuielile curente cu apartamentul cresc, in medie, cu 15-40 de lei
Reprezentantii asociatiilor de proprietari estimeaza ca, in medie, pentru o garsoniera se va plati mai mult cu 15-20 de lei, iar pentru un apartament cu doua camere, cu 20-25 de lei. Incalzirea unei locuinte cu trei camere ne va costa 30-35 de lei in plus fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce intretinerea unui apartament cu patru camere va fi mai scumpa cu 40-45 de lei.
Potrivit reprezentantilor asociatiilor de proprietari, media facturilor platite la intretinere iarna trecuta s-a situat intre 150 de lei pentru o garsoniera si 400 de lei pentru un apartament cu patru camere. Cei mai afectati vor fi batranii, care dupa majorarea pensiilor nu vor mai putea primi subventii pentru incalzire.
Desi ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat ca plafonul va fi marit si acestia vor beneficia in continuare de ajutoare, acest lucru nu pare sustenabil, iar pensionarii pot ramane doar cu promisiunile.