Pentru recuperarea unei parti din debitele pe care le are la bugetul de stat, mai multe bunuri ale Uzinei Mecanice Sadu au fost scoase la licitatie, tot la licitatie fiind scoase si bunurile Casei Tineretului din Targu Jiu.
Statul incearca fara succes sa recupereze macar o parte din sumele pe care Uzina Mecanica Sadu le are catre Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Gorj. Bunurile uzinei au fost scoase la licitatie, in incercarea de a aduce in vistieria institutiei macar cateva miliarde de lei vechi. In prezent, datoria globala a UM Sadu, fosta Uzina de Armament, catre bugetul consolidat al statului este de 223 de miliarde de lei. Debitul este insa mult mai mare, avand in vedere faptul ca de la 1 iulie 2005 Directia Generala a Finantelor Publice Gorj nu a mai tinut evidenta datoriei si a penalizarilor, dupa cum a precizat Dumitru Parvulescu, directorul adjunct in cadrul Finantelor Publice Gorj. Acesta a spus ca, in ceea ce priveste UM Sadu, care a fabricat la un moment dat si frigidere, au fost indeplinite toate procedurile legale de somare a debitorului si de aplicare de sechestre.
Licitatie pe 16 mai
Pe 16 mai, DGFP Gorj va incerca sa vanda prin licitatie publica, in vederea recuperarii unei parti a debitelor, un autoturism Solenza, atelierul unde se fabricau frigidere si un atelier montaj frigidere. Ambele spatii au o suprafata de 3.670 de metri patrati, plus terenurile aferente. Halele unde candva se produceau frigidere performante de mici dimensiuni vor fi scoase la mezat, finantistii gorjeni sperand sa le gaseasca alt proprietar. La vanzare va fi scos un alt spatiu de dimensiuni foarte mari, respectiv atelierul de uzinare si vopsitorie, acesta avand aproape 2.800 de metri patrati. Din cauza ca sunt foarte mari si nu se stie ce tip de activitate s-ar putea desfasura in continuare in spatiile cu pricina, reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Gorj se tem ca le va fi foarte greu sa le vanda. In consecinta, de la un termen la altul al licitatiei, in cazul in care nu se va prezenta vreun cumparator, pretul bunurilor va scadea.
Sechestru si pe bunurile Casei Tineretului
O situatie deosebita vizeaza datoriile inregistrate de Casa Tineretului din Targu Jiu. Acestea se ridica la peste 5,6 miliarde de lei. DGFP a aplicat mai multe sechestre pe bunurile gasite la fata locului, insa acestea au o vechime considerabila si sunt intr-o stare avansata de degradare, nimeni nedorind sa le achizitioneze. "Am avut cateva tentative de a le vinde. Paturi, mese, aparatura electrocasnica foarte veche, aspiratoare si alte bunuri care se afla intr-o stare deplorabila. De fapt, nici nu stim daca o sa vedem vreun ban pe ceva de acolo. Cred ca au zeci de ani. Nu se vand pur si simplu. Nu exista decat o singura solutie in acest caz, dar o studiem inca, pentru ca aplicarea unui sechestru pe cladire ar insemna scoaterea totala a acesteia la licitatie. Sa vinzi o cladire de zeci de miliarde pentru a recupera 5,6 miliarde de lei vechi nu este cel mai potrivit lucru. Vom vedea ce solutii vom identifica in acest caz", a declarat Dumitru Parvulescu, directorul adjunct al DGFP Gorj.
Firmele cu debite au aplicate sechestre
Potrivit DGFP Gorj, toate firmele din topul 500 al datornicilor au primit somatii sau le-au fost aplicate sechestre. O parte din sechestre au devenit executorii, iar bunurile firmelor scoase la licitatie. Multe dintre firmele din Gorj au intrat in reorganizare judiciara si faliment, numai in ultimii trei ani numarul acestora apropiindu-se de 1.800.