Ministerul Economiei ti Finantelor (MEF) va propune Guvernului mai multe masuri pentru reducerea cheltuielilor din sectorul public, precum blocarea posturilor vacante ti reducerea stimulentelor salariale, a declarat, ministrul de resort , Varujan Vosganian.
Autoritatile incearca, astfel, sa reduca cheltuielile publice, pentru a nu pune in pericol tinta de deficit bugetar.
In ceea ce privette posturile vacante, Vosganian a aratat ca numai in anumite cazuri, aprobate prin hotarare de Guvern, vor mai fi permise concursuri.
Referindu-se la stimulentele salariale, Vosganian a aratat ca din 2001 ti pana in prezent au fost acordate diverse sporuri ti s-a ajuns ca valoarea acestora sa fie mai mare decat cea a salariului.
"Noi avem sporuri mai mari decat fondul de salarii. Rugamintea mea este ca atunci cand mai votam tichete cadou, prime de vacanta, tot felul de sporuri sa va ganditi la aceasta situatie care este halucinanta", a spus Vosganian, la Parlament, unde a prezentat executia bugetara din 2007 ti bugetul pentru 2008 in fata comisiilor reunite de buget-finante din Camera Deputatilor ti Senat.
El a dat ca exemplu sporul de confidentialitate (de pana la 30% din salariu) ti sporul pentru risc ti suprasolicitare neuropsihica, in legatura cu care a comentat ca "probabil ar trebui dat mai mult celor de la putere ti mai putin celor din opozitie".
Printre sporurile vizate se numara cele pentru lucru in conditii vatamatoare, pentru lucru sistematic peste durata normata de lucru, pentru personalul care participa la selectia ti recrutarea fortei de munca in strainatate, pentru activitate in mediul rural, pentru conducerea ti realizarea practicii pedagocice, pentru utilizarea unei limbi straine, sporul de fidelitate ti cel pentru persoanele care lucreaza cu dosare prafuite sau in domeniul anticoruptiei.
"Toate aceste sporuri s-au dat pana acum prin ordin al minittrilor. Am sa cer tuturor minittrilor sa-mi dea toata lista cu sporurile, cum au fost ele alocate ti sa le reanalizam in cadrul cabinetului. Orice cheltuiala in plus va asuce pericolul depatirii deficitului bugetar", a spus Vosganian.
Potrivit acestuia, Ministerul Economiei va continua sa aiba o politica prudenta ti care sa incurajeze "eficienta banului public".
Vosganian a aratat ca in anul 2000 Produsul Intern Brut era de 36 de miliarde de dolari, de doua ori mai redus decat cheltuielile bugetare din 2008.
"Aceasta este transformarea pe care a suportat-o Romania in opt ani de crettere economica in care nu ne-am invatat cum sa traim cu acetti bani. Bugetarii s-au bucurat ti o sa vedeti aceasta bucurie unde a dus", a spus ministrul Economiei ti Finantelor. O alta masura propusa de institutie este interdictia achizitiilor de aparate precum aer conditionat sau mobilier.
"Toate ministerele s-au dotat ti este bine ca s-au dotat cu aparate de aer conditionat, cu computere, cu telefoane mobile, cu mobilier. Noi acum le oprim ca sa putem sa ne tragem sufletul ti sa facem o evaluare clara a ceea ce are fiecare minister. Probabil ca asta ar trebui sa mearga pana la nivelul comunitatilor locale", a spus Vosganian.
Masuri legate de personalul bugetar vor fi, de asemenea, propuse de ministerul Economiei.

"Din 2000 pana in 2008 personalul bugetar a crescut de cu 23%. In aceeati perioada, fondul de salarii a crescut cu 510%. Daca vom face o comparatie intre cattigul mediu brut din administratie de circa .1 000 de euro ti cel din sectorul neguvernamental, este limpede ca exista o discrepanta. (...) Rugamintea mea este sa tratati cu rezerva initiativele legislative care adauga cheltuieli noi ti care nu au fost incluse in buget", a mai spus Vosganian.