Creditele ipotecare si cele de nevoi personale garantate sunt cel mai greu de accesat la banci in aceasta perioada, in principal din cauza garantiei pe care o depune clientul, intrucat preturile imobilelor nu sunt bine definite pe piata, a declarat marti, pretedintele Kiwi Finance, Anca Bidian. "Pana se vor relua tranzactiile pe piata imobiliara, bancile nu pot lua in calcul o garantie despre care nu stiu daca maine se topeste", a afirmat Bidian. Ea a aratat ca circa noua banci cu care Kiwi Finance colaboreaza nu mai acorda credite in aceasta perioada. "Daca in octombrie am inregistrat o crestere de 60% la creditele intermediate fata de septembrie, in noiembrie au fost trei saptamani in care ne-am sfatuit clientii sa astepte cu creditul, pentru ca a fost o situatie volatila, conditii care se schimbau de la o zi la alta", a spus Bidian. Ea a mentionat ca avansul solicitat de banci pentru creditele ipotecare este de 25-50%.
"Inca din luna mai, dar si in iunie si iulie, aparusera semne ca piata imobiliara este blocata din cauza cresterii preturilor la apartamentele vechi. Preturile din prezent reprezinta o simpla corectie, cu 15-20%, fata de vara acestui an", a afirmat Bidian.
Pretedintele Kiwi Finance apreciaza ca factorii care ar putea influenta in mod direct stimularea creditarii ipotecare constau intr-un plan coerent anticriza realizat de Guvern, politica monetara si administrativa a bancii centrale, politica de risc a bancilor ti atingerea unei convergente a preturilor practicate de dezvoltatorii imobiliari cu putere reala de cumparare. "Pentru 2009, aceste politici si strategii sunt absolut obligatorii, dar sunt convinsa ca vor fi definite. Acum depindem de politic, poate mai mult decat din 1989 incoace, pentru realizarea unui plan de guvernare stabil", a precizat pretedintele Kiwi.
Unul din trei romani sunt nemultumiti de relatia pe care o au cu banca la care au contractat un credit, din cauza lipsei de informare asupra cresterii ratei de dobanda, precum si din cauza comisioanelor ascunse, a lipsei de comunicare si a calitatii serviciilor, potrivit unui studiu realizat de Kiwi Finance.