Printr-un ordin emis recent de catre Autoritatea Veterinara, pensiunile agroturistice, restaurantele, firmele de catering, magazinele alimentare, cantinele, pizzeriile trebuie sa se inregistreze si sa plateasca tarife de la 100 de lei la 500 de lei incepand cu 18 ianuarie. Pe langa faptul ca multi dintre cei vizati de acest ordin nu au aflat inca despre aceste noi reglementari, cei care au fost informati se declara nemultumiti de noile tarife pe care trebuie sa le plateasca. Potrivit ordinului emis, fiecare pensiune agroturistica este obligata sa se inregistreze la Autoritatea Sanitar-Veterinara si trebuie sa achite un tarif de 300 de lei.
Unii dintre cei mai afectati de aceste noi taxe sunt proprietarii de pensiuni mici si foarte mici, ne-a declarat ieri presedintele de onoare a Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), Maria Stoian. Este vorba despre cei care au una-doua camere de cazare si care practica turism rural putine zile din an. Asupra acestora, introducerea unor taxe noi nu face decat sa-i descurajeze sa mai activeze in acest domeniu, este de parere Maria Stoian. Oficialul ANTREC a atras atentia ca, in tarile din UE, pensiunile mici, cu pana la sase camere, au facilitati fiscale deosebite si multe scutiri de taxe si impozite.
Maria Stoian a amintit ca turismul rural s-a dezvoltat foarte mult intre anii 1994-2000, perioada in care proprietarii au fost scutiti de unele taxe, fapt care le-a permis sa reinvesteasca profitul. (Mugur Cosmin)