Piata financiara nonbancara nu este exploatata la adevarata ei valoare, au concluzionat reprezentantii institutiilor din domeniu. Prin lansarea unor noi componente, ca fondul privat de pensii, sumele rulate pe aceasta piata vor creste cu 480 de milioane de euro in urmatorii zece ani. Asta inseamna echivalentul a 8% din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei.
Evolutiile inregistrate pe diferitele segmente ale pietei financiare nonbancare nu sunt satisfacatoare pentru reprezentantii institutiilor din domeniu.
Acestia si-au expus punctele de vedere in cadrul unui seminar organizat ieri la sediul Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Printre principalele masuri menite sa redreseze piata, identificate de participanti, se numara introducerea sistemului privat de pensii. Mihai Constantin ßeitan, presedintele Casei Nationale de Pensii, a declarat ca "introducerea sistemului de pensii private, cu toate riscurile implicate, va ridica anumite obstacole din calea dezvoltarii pietei financiare nonbancare".
Fondul privat de pensii reprezinta in opinia lui ßeitan o componenta foarte importanta a pietei financiare nonbancare si care in termen de 10 ani va insuma 8% din PIB-ul romanesc, adica 480 de milioane de euro. Iar acest procent nu va fi realizat de orice alta componenta a pietei, a mai precizat ßeitan.
Acesta a declarat ca pietele de leasing si de capital au inregistrat mai degraba o involutie, si nu o evolutie exponentiala, in ultimii doi ani. Respectivele componente ale pietei financiare nonbancare au avut, in opinia lui ßeitan, o dezvoltare mai slaba si fata de cea inregistrata in tarile care au aderat la UE in 2004.

Patronatul, o solutie pentru piata

O alta propunere de dezvolare a pietei financiare nonbancare mai este si constituirea unui patronat care sa reprezinte interesele jucatorilor de pe aceasta piata in fata Guvernului si a Parlamentului. ßeitan a subliniat ca lipsa unui astfel de patronat arata de ce reprezentantii pietei nu au putut obtine o deductibilitate fiscala.
Aceasta facilitate s-ar fi putut obtine insa prin intermediul patronatului. ßeitan este increzator in ceea ce priveste crearea unui patronat in domeniu, bazandu-se pe un proiect de lege dezbatut in Parlament. Proiectul stabileste o noua lege a patronatelor, prin care fiecare ramura trebuie sa aiba o astfel de organizatie. De asemenea, Gratiela Iordache, vicepresedinte la Comisia de Buget, Finante si Banci a Camerei Deputatilor, a subliniat ca printr-o retea neinstitutionalizata sau un forum, actorii pietei vor avea o voce comuna in fata autoritatilor.

Agentiile de rating, o alta necesitate

La randul lui, direcorul executiv al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Stere Farmache, a declarat ca in Romania este nevoie de agentii de rating, care "sa dea o nota de purtare" emitentilor de la Bursa. Ratingul este necesar societatilor care vor sa emita obligatiuni, si nu numai. Farmache a adaugat ca BVB a facut demersuri in sensul constituirii unei agentii de rating in Romania. Aceasta va functiona, cel mai probabil, in sistem de franciza, a precizat el.