Statul roman si-a propus sa-si diminueze cat mai mult in viitor gradul de implicare in plata drepturilor banesti catre segmentul tot mai mare din populatie constituit de pensionari, urmand astfel exemplul tarilor dezvoltate in care sectorul pensiilor private este dominant comparativ cu cel al asigurarilor sociale de stat. In acest sens, legislatia romaneasca, armonizata cu cea europeana va introduce treptat o diminuare a contributiilor obligatorii ale angajatorilor si angajatilor la constituirea fondului de stat pentru plata pensiilor, in favoarea sectorului asigurarilor sociale private.
La ora actuala, normele metodologice privind aplicarea legislatiei referitoare la constituirea fondurilor private de pensii este asteptata sa fie publicata in Monitorul Oficial. Cu toate ca nu au intrat inca in vigoare normativele privitoare la pensiile private, aceste produse financiare au aparut deja in Romania, unele de mai multi ani, insa imbracand mai mult forma unor asigurari de viata. Piata inca virgina a pensiilor private din Romania arata ca fenomenul concurential in acest sector este inca intr-o faza incipienta, insa el va demara cu siguranta odata cu intrarea in vigoare a tuturor reglementarilor legale din acest domeniu. La nivelul judetului Constanta, mai multe sucursale ale unor institutii financiare se afla in plina pregatire a strategiei de abordare a pietei. Printre acestea se remarca companiile de asigurari AVIVA, AIG Life si Allianz Tiriac Asigurari. Astfel, AVIVA Asigurari de Viata a inceput procedura de autorizare ca administrator de fonduri de pensii facultative, aferente Pilonului III, se precizeaza intr-un comunicat de presa al conducerii centrale a AVIVA. Potrivit oficialilor AVIVA, in primii ani de la lansarea pe piata a acestui produs financiar aproximativ 600.000 de romani vor opta pentru contributia la un fond de pensii privat. Conform legislatiei in vigoare, contributiile la Pilonul III sunt deductibile fiscal in limita a 200 de euro pentru angajator si 200 de euro pentru angajat. De asemenea, reprezentantii AVIVA mai apreciaza ca la ora actuala mai mult de 35% dintre romani si-au aratat interesul de a incheia un contract pentru pensie privata.

Pensie lunara sau in functie de alegerea clientului

La randul lor, reprezentantii AIG Life Constanta ne-au declarat ca in viitor cel putin 75% din valoarea pensiilor platite in Romania vor proveni dintr-un fond de pensii privat. In acest sens, compania AIG Life dispune de mai multe optiuni pentru contractantul unei astfel de pensii private. Contractul pentru pensie privata poate fi incheiat pentru 10 sau 20 de ani, plata contributiei se poate face de regula semestrial sau anual, insa titularul contractului poate sa se retraga si dupa numai 5-7 ani. In functie de contributia periodica stabilita, fondul rezultat se poate cifra la valori mai mici sau mai mari, posibilitatile de plata a pensiei private dupa varsta de 60 de ani la femei si de 65 de ani la barbati putandu-se face fie lunar, fie intr-o singura transa, fie prin alte modalitati alese de asigurat, au adaugat specialistii AIG Life Constanta. Totodata, reprezentantii Allianz-Tiriac Asigurari Constanta ne-au specificat faptul ca la ora actuala compania se afla in procedura de autorizare pentru administrarea fondurilor private de pensii, ulterior obtinerii acestei autorizari urmand a fi elaborata si oferta Allianz pentru solicitantii de contracte de pensii private.