Cei care contribuie la sistemul de pensii private obligatorii se vor bucura de o pensie mai mare cu cel putin 15%-20%, potrivit presedintelui Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, citat de Ghiseului Bancar. Mai mult, autoritatile promit ca daca ne mai facem si o pensie facultativa, am putea avea o pensie decenta (trei pensii, de fapt), care sa reprezinte peste jumatate din salariul avut in campul muncii.

La o pensie de stat in valoare de 500 de lei, un viitor pensionar ar primi in plus circa 100 de lei, datorita contributiei la pensiile private obligatorii.
La acest sistem pot contribui si persoanele cu varsta intre 35 si 45 de ani, daca vor. Aceste persoane se pot bucura de o pensie si mai mare, care sa reprezinte peste jumatate din salariul avut in campul muncii, daca isi mai fac si o pensie facultativa. Un alt beneficiu al tinerilor de azi - viitori pensionari este acela ca pensia lor privata va fi mostenita de sot/sotie si nu va intra in pamant odata cu el, cum se intampla cu pensiile de stat.

Niciun ban in plus pentru pensiile private obligatorii

In cazul pensiilor private obligatorii (pilonul II) la care sunt obligati sa se inscrie toti cei cu varste de pana la 35 de ani, contributiile sunt limitate in primul an la 2% din procentul de 9%, cat se plateste acum la stat. Pentru ca banii pentru pensiile private obligatorii vor fi transferati din contributia de la stat, nu trebuie sa platim nimic in plus. Iar comisioanele datorate societatilor de pensii private vor fi scazute din acea contributie si din castigurile rezultate in urma investirii banilor.
Contributia la fondul privat obligatoriu va creste in urmatorii opt ani cu cate 0,5%, pana la 6% din venituri. Presedintele CSSPP anticipeaza ca in la pensiile obligatorii, vor participa 2,5 milioane, valoarea contributiilor ce se vor colecta de anul viitor urmand a fi de aproximativ 150 de milioane de euro.
Trebuie spus ca cei sub 35 de ani sunt obligati sa-si aleaga pana in noiembrie o societate de pensii private obligatorii. In caz contrar, vor fi repartizati de comisie in mod aleatoriu la o astfel de societate.

Pensia facultativa se plateste suplimentar

Daca o pensie privata obligatorie este gratis, pentru o pensie facultativa (pilonul III) se plateste suplimentar. Contributiile lunare pot fi facute fie doar de catre angajat, fie si de angajat, si de firma angajatoare. Ambii beneficiaza de o deducere anuala de 200 de euro la plata impozitul pe venit, respectiv profit pentru firme.
Trebuie spus ca putem contribui la o pensie facultativa cu maximum 16% din venitul brut. Aceasta limita s-ar putea sa fie schimbata sau chiar eliminata, dupa cum a mai declarat presedintele CSSPP. Mircea Oancea estimeaza ca numarul celor care vor apela la o pensie facultativa va fi de 200-300 de mii in acest an, valoarea contributiilor ridicandu-se la 40-50 de milioane de euro.
Contributiile la pensiile facultative vor incepe din mai, comisia autorizand deja ca administratori al fondurilor de pensii facultative companiile ING Asigurari de Viata si Aviva Asigurari de Viata.