Valoarea punctului de pensie va creste cu 9,3% pentru anul viitor, a declarat, ieri, presedintele Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), Mihai Seitan, cu prilejul unei conferinte pe tema reformei sistemului public de pensii organizata de CNS Cartel Alfa. Aceasta majorare acopera inflatia estimata pentru anul 2006, diferenta de inflatie care se va inregistra in 2005 si include si crestere economica, a precizat Seitan. Astfel, pensionarii care in urma recalcularii pensiilor au obtinut un punctaj mai mare sau egal vor avea de la 1 ianuarie 2006 pensii majorate cu 9,3 procente. "Aceasta este o majorare putin peste rata inflatiei pe care o vom inregistra in acest an. Un procent peste rata inflatiei este extrem de putin avind in vedere ca pensia medie in Romania, la ora actuala, inca se situeaza sub nivelul de 100 de euro ", a declarat vicepresedintele CNS Cartel Alfa, Petru Dandea. In anul 2005, valoarea punctului de pensie este de 295,56 lei noi si reprezinta 32,09% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2005, fiind mai mare cu 3% fata de decembrie 2004 si cu 56,72% comparativ cu decembrie 2001. Potrivit legii, cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie. Punctajul mediu anual se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale realizate in perioada de cotizare la numarul de ani corespunzatori stagiului complet de cotizare. Punctajul anual se determina prin impartirea la 12 a punctajului rezultat in anul respectiv din insumarea numarului de puncte realizat in fiecare luna. Numarul de puncte realizat in fiecare luna se calculeaza prin raportarea salariului brut lunar individual, inclusiv sporurile, sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale, la salariul mediu brut lunar din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistic.

Conditiile de pensionare anticipata revizuite

Tot de anul viitor va fi revizuit si modul in care se acorda pensiile de invaliditate si conditiile de pensionare anticipata. "Vrem sa inasprim modul in care se fac analizele si expertiza medicala pentru a obtine un grad de invaliditate. S-au "dezvoltat " foarte mult invaliditatile de gradul II si III. Invaliditatea de gradul III iti da voie sa lucrezi o jumatate din timpul normal si multi au gasit solutii "pe sub masa " sa-si obtina o astfel de pensie. La gradul II - invaliditate revizuibila - se asigura ca iau o pensie nu foarte proasta si cind au posibilitatea intra inapoi in sistem ", a declarat presedintele CNPAS. Seitan a afirmat ca pensiile de invaliditate au ajuns sa reprezinte 18-2% din totalul pensiilor si ca acestea se obtin "mult prea usor ". Presedintele CNPAS a aratat ca vor fi luate masuri de inasprire a pensionarii anticipate, care s-a dezvoltat exponential dupa introducerea sa in 2001, penalizarea fiind mica si fara efecte majore. "Aceste masuri nu rezolva problema pensiilor, dar vor conduce la imbunatatirea echilibrului financiar al sistemului ", a spus Mihai Seitan.
Potrivit presedintelui CNPAS, Romania are una dintre cele mai tinere populatii de pensionari, iar virsta reala de pensionare este de 54 de ani, desi virsta standard este mult mai ridicata. De asemenea, sistemul de pensii se confrunta in prezent cu un deficit cronic, statul subventionind sistemul cu 0,8-0,9% din PIB, pentru a completa contributiile colectate.