Legile Romaniei pedepsesc aspru ridicarea constructiilor fara autorizatie si indisciplina in constructii. Cei care nu respecta cu precizie planul cadastral pentru care s-a facut autorizarea de constructie risca sa fie declarati constructori ilegali si sa fie sanctionati cu amenda cuprinsa intre 30 de milioane si 1 miliard de lei vechi. In mod deloc surprinzator, cele mai intalnite cazuri de incalcare a legii intalnite la cladirile amplasate pe litoralul romanesc. Iar cum pe litoralul romanesc deocamdata domneste debandada, gratie ilustrului chimist Ionel Manafu de la DADL, parca pe nimeni nu mai pare sa mire o discoteca rasarita pe plaja...
Sa construiesti un spatiu fara sa respecti proiectul realizat de expert si care a fost autorizat de autoritatile in domeniu este ca si cum ai construi acel spatiu fara nici un fel de baza legala. Indisciplina in realizarea constructiilor se refera la nerespectarea cu precizie a locului destinat construirii, a dimensiunilor in plan ale constructiei si ocupa o portiune mai mare sau mai mica decat este specificat in proiect, modificarea aspectului exterior al constructiei si nerespectarea regimului de inaltime fiind cel mai des intalnit fenomen. Asa se face ca inspectorii de constructii primesc in ultima perioada cel putin o sesizare sau doua pe luna in acest sens, fara sa socotim si reclamatiile false. Potrivit inspectorilor, marea majoritate a reclamatiilor pe care le primesc sunt nefondate, dar asta se stabileste in urma verificarilor, ceea ce nu ii deranjeaza foarte tare, din moment ce aceste manifestari ale cetatenilor trebuie incurajate. Fenomenul de indisciplina in domeniul constructiilor este din ce in ce mai intalnit pe litoral romanesc, iar printre cele mai "vizitate" locatii de catre inspectorii in constructii se numara zona Belona din Eforie Nord, zona dintre statiunile Eforie Nord si Eforie Sud, precum si statiunea Mamaia, in zona Cazinoului. In aceste locatii, proprietarii de baruri sau terase au modificat fara nici o baza legala dimensiunile cladirilor, ceea ce ii claseaza pana la remedierea problemelor. Unul dintre cele mai concludente exemple de sfidare a legii in statiunea Mamaia la aceasta data este discoteca in aer liber "Megalos", ale carei dimensiuni, dupa cum au constatat inspectorii inspectoratului in Constructii, au fost modificate vizibil, probabil pentru a incapea cat mai multi clienti.

Deficientele, remediate abia in extrasezon

Terasele amplasate in stanga si in dreapta Cazinoului constantean au intrat pe lista "favoritelor" inspectorilor de la constructii, patronii detinatori ai locatiilor respective si care se fac vinovati de modificarile realizate au primit amenzi si ordine de remediere a problemelor constatate. Pentru ca suntem in plin sezon estival, aceste deficiente constatate nu pot fi renovate, lucrarile urmand sa fie demarate in extrasezon. Grav este ca, potrivit reprezentantilor Inspectoratului Judetean de Constructii, nerespectarile proiectului au loc in general la constructii cu destinatie publica, ceea ce poate pune in pericol viata persoanelor care beneficiaza de serviciile care se desfasoara in incinta respectiva. Se pune totusi problema cladirilor cu probleme din zona Cazinoului din Constanta, care ar putea fi, in orice moment, locatia unei tragedii pe fondul inconstientei sau relei vointe, venite atat din partea operatorilor tehnici care realizeaza lucrarea, cat si din partea proprietarilor. Ceea ce nu stiu, probabil, proprietarii locatiilor respective este ca modificarile pe care le-au facut si care momentan se inscriu in ilegalitate ar fi putut fi realizate prin reautorizarea proiectului de constructie, cu respectarea documentelor de urbanism aprobate pentru zona respectiva.