Ai firma in domeniul comertului? Te poti trezi cu Fiscul in control. GdS va arata care sunt domeniile de activitate cele mai expuse la verificari fiscale in acest an, ce cauta cu predilectie finantistii in evidentele contabile, dar, mai ales, cum pot companiile serioase sa nu se expuna la riscul de evaziune.
In 2012, firmele corecte in relatia cu statul ar putea scapa de neplacerile prilejuite de controalele fiscale. In schimb, agentii economici care activeaza in anumite domenii si care au un grad mare de risc de evaziune fiscala se vor trezi cu inspectorii fiscali pe cap si vor plati si sume importante la stat. Iar cand vine Fiscul in control, cu siguranta gaseste cu ce sa penalizeze firma. Statisticile Finantelor doljene arata ca la 96% dintre firmele verificate s-au stabilit obligatii de plata in plus catre stat, in urma controlului fiscal. Finantistii controleaza in jur de 30-40 de firme pe luna, iar acestea sunt selectate in functie de gradul de risc de evaziune fiscala al fiecarei companii in parte. Desi in fiecare luna reiese din calcule ca mai multe firme au grad mare de risc, doar o parte dintre ele vor fi verificate, din cauza ca in Dolj sunt 65 de inspectori fiscali pentru persoane juridice. In acelasi timp, in judet sunt 25.000 de agenti economici activi, sustin finantistii. Tot ei spun ca firmele care nu sunt verificate luna aceasta vor fi controlate ulterior. Si tot asa...

Risc crescut de evaziune. In ce conditii apare

Si in 2012, in calculul gradului de risc al unei firme atarna greu multi factori. Fiscul verifica mai intai neconcordantele din Declaratia 394, privind clientii si furnizorii din interiorul tarii (declaratia arata daca facturile emise de unii si primite de altii sunt declarate de ambele parti la Fisc). Se ia in calcul si Declaratia 390, pentru cei care fac achizitii si/sau livrari intracomunitare. Apoi, conteaza domeniul de activitate al firmei. Daca este unul de risc mare, atunci firma acumuleaza puncte care ii vor aduce la usa inspectorii fiscali. In plus, gradul de risc al unei firme se calculeaza in mod unitar pe tara, dupa o procedura stabilita de ANAF: se face o corelatie intre cifra de afaceri si profitabilitate. Daca o societate are o cifra mare de afaceri si profit mic sau pierdere, atunci sa se astepte sa-i bata inspectorii fiscali la usa. Directorul adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, care este si seful Activitatii de Inspectie Fiscala, Ioan Filipescu, a precizat ca Fiscul verifica firmele cu pierderi: "Plecam de la premisa ca orice activitate economica este aducatoare de profit. O firma nu poate lucra la nesfarsit pe pierdere. In 90% din cazurile verificate de noi se dovedeste ca pierderea este ireala".

Controale... si pentru cei care nu cer TVA de la stat

Un alt criteriu dupa care se ghideaza Fiscul atunci cand pleaca in controale este faptul ca firma are o suma mare de bani de recuperat de la stat sub forma de TVA, dar nu o cere niciodata de la Fisc. De ce ar lasa o societate comerciala atatia bani la dispozitia statului timp indelungat, daca nu ar avea ceva de ascuns? Potrivit legislatiei fiscale, cine cere restituirea TVA-ului trebuie mai intai sa fie verificat de Fisc. Mai nou, inspectorii ii controleaza si pe cei care au de recuperat TVA si nu il solicita sase luni, un an. De regula, companiile care au de recuperat TVA de la Fisc il lasa in contul statului, pentru a li se compensa cu alte obligatii fiscale ulterioare.

Domenii vulnerabile

Directorul adjunct al DGFP Dolj sustine ca firmele care activeaza in domeniul comertului, in special in cel de produse usor vandabile, sunt cele mai "predispuse" la evaziune fiscala. El spune ca domeniile de activitate vulnerabile sunt: comertul cu carne, ulei, zahar, comertul cu legume si fructe, comertul cu produse petroliere, comertul cu materiale neferoase, in special lingouri de aluminiu. A disparut domeniul comertului cu cereale, dupa ce anul trecut s-a introdus ca masura temporara taxarea inversa, astfel incat nu se mai plateste TVA la tranzactiile cu cereale si cu plante tehnice.
Tot in calculul gradului de risc al unei firme sunt incluse si informatiile obtinute de Fisc din cadrul altor controale. De exemplu, o firma si-a declarat facturile emise catre alta entitate, dar acea societate nu le are in evidentele contabile. Asa afla Finantele de venituri nedeclarate de companii. Nu in ultimul rand, inspectorii fiscali iau in calcul o firma cu grad mare de risc si dupa informatiile primite de la Garda Financiara, respectiv de la Politie.

Unii scapa de verificari, altii doar le evita

Atata vreme cat o companie isi inregistreaza toate facturile si toate veniturile, nu isi umfla exagerat cheltuielile, atunci este ferita de verificarile Fiscului. Ioan Filipescu lasa sa se inteleaga ca firmele corecte vor fi lasate in pace, chiar daca unele mai intarzie plata impozitelor catre stat sau daca mai apar greseli in contabilitate, rectificate in trimestrele urmatoare. In schimb, vor fi vanate acele firme al caror grad de risc este foarte mare, adica acelea care intrunesc cele mai multe criterii dintre cele enumerate mai sus. Legislatia fiscala din Romania prevede ca Finantele trebuie sa isi anunte un control de fond cu 15 zile inainte de data efectiva a demararii verificarii. De asemenea, firmele trebuie sa stie ca pot cere Fiscului amanarea controlului o singura data, pe o perioada de 30 de zile, invocand motive intemeiate.
Cum pot fi evitate verificarile Fiscului
In primul rand, un contabil ordonat, meticulos, poate scapa intreprinzatorii privati de mari neplaceri si de erori involuntare care s-ar concretiza in bani dati din conturile firmei catre stat. In al doilea rand, inregistrarea tuturor facturilor si declararea lor corecta in Declaratia 394 elimina suspiciunile asupra firmei. Daca aveti un TVA mare de recuperat de la stat, nu ezitati sa il cereti in trimestrul urmator. Daca nu solicitati banii timp de sase luni si nici alte obligatii mari de plata nu aveti catre stat, ca sa se compenseze, atunci este bine sa nu lasati banii in contul statului. Si intr-un caz, si in celalalt va veti trezi cu un control fiscal la firma. Finantistii spun ca bate la ochi o pierdere fiscala timp de doi-trei ani la rand, astfel ca este de evitat.