Fondurile structurale sunt fonduri post-aderare alimentate din bugetul Uniunii Europene, al caror scop este sa acorde sprijin statelor-membre.
In acest an sunt operationale opt fonduri care au un buget insumat de 4 miliarde de euro:
Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR)
Bugetul in 2009 este de 1.442.871.530 de euro si are ca obiectiv general cresterea competitivitatii sectoarelor agroalimentar si forestier, cat, si imbunatatirea mediului si a spatiului rural. Beneficiari pot fi membrii gospodariilor rurale (activitati mestesugaresti si de artizanat), microintreprinderile din mediul rural (cu mai putin de noua angajati si cifra de afaceri sub 2 milioane de euro), pensiunile agroturistice (constructie sau modernizare), consiliile locale, ONG-uri, fundatii sau institutii ecumenice. Evaluarea proiectelor presupune verificarea eligibilitatii solicitantului. Apoi, proiectele declarate eligibile vor fi supuse unui sistem de selectie, pe un set de criterii aferente fiecarui tip de investitie in parte.
Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE)
Bugetul este de 386.097.057 de euro, iar obiectivul general este cresterea productivitatii intreprinderilor romanesti, pentru reducerea decalajelor fata de productivitatea medie la nivelul Uniunii Europene. Pot beneficia de acest program majoritatea IMM-urilor cu unele conditii, printre care faptul ca firma trebuie sa asigure 30% din valoarea investitiei, ea nu poate cumpara utilaje in leasing si trebuie sa asigure continuitatea proiectului timp de trei ani.
Programul Operational Regional (POR)
Bugetul este de 441.135.485 de euro, iar obiectivul consta in concentrarea asupra polilor urbani de crestere prin imbunatatirea conditiilor de infrastructura si mediu. In prezent, 733 de proiecte se afla in procesul de evaluare. Cele mai multe, 511, au fost depuse pentru axa prioritara 4, sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri, urmate de cele pentru axa 2, dezvoltarea infrastructurii de transport. Celelalte axe sunt imbunatatirea infrastructurii sociale, dezvoltarea si promovarea turismului si asistenta tehnica.
Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU)
Bugetul este de 452.584.803 euro, iar obiectivul consta in dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii). POS DRU are ca obiectiv general dezvoltarea capitalului prin oferirea de oportunitati de finantare unor proiecte care sa faciliteze asigurarea de sanse sporite de angajare pentru aproximativ 1.650.000 de persoane. POS DRU are in vedere si reintegrarea pe piata muncii a populatiei inactive.
Prin acest program, doctoranzii, de exemplu, pot primi finantare pentru continuarea studiilor.
Programul Operational Sectorial Mediu (POS M)
Bugetul este de 578.507.217 euro, iar obiectivul il constituie protectia si imbunatatirea calitatii mediului. In principal, programul are in vedere imbunatatirea calitatii si a accesului la infrastructura de apa si apa uzata, managementul deseurilor, imbunatatirea biodiversitatii si reducerea riscului producerii de dezastre naturale.
Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PO DCA)
Bugetul este de 40.850.990 de euro, iar obiectivul este reducerea birocratiei. PO DCA va sprijini sectorul de sanatate prin asigurarea formarii personalului specific. In sectorul de invatamant, PO DCA va asigura asistenta tehnica pentru autoritatile administratiei centrale si locale in vederea implementarii strategiei de descentralizare.
Programul Operational Pescuit (POP)
Bugetul este de 30.156.234 de euro, iar obiectivul il constituie dezvoltarea sectorului piscicol. Pentru investitiile in acvacultura, fondurile publice vor acoperi maximum 60% din valoarea totala a unui proiect, prioritare la finantare fiind firmele mici. In cazul investitiilor in procesare si comercializare, valoarea finantarii este tot de maximum 60% si vizeaza activitati precum infiintarea de noi unitati de procesare a pestelui, modernizarea unora deja existente, achizitia de echipamente si infiintarea unei piete en gros.
Programul Operational Sectorial Transport (POS T)
Bugetul este de 770.539.727 de euro, iar obiectivul lui este promovarea unui sistem sustenabil de transport in Romania, sosele, autostrazi, cale ferata si navigatie.
Principalul beneficiar al acestui program este Ministerul Transporturilor.
Obiectivele programelor sunt dezvoltarea diverselor sectoare in privinta competitivitatii, a infrastructurii si, in general, reducerea decalajului fata de Uniunea Europeana.
Programele presupun si imbunatatirea conditiilor de infrastructura si mediu, precum si instruirea personalului din anumite sectoare.