Desi legea obliga societatile comerciale sa-si asigure paza obiectivelor, a bunurilor si a valorilor, multi agenti economici din Craiova nu au bani suficienti pentru a instala sisteme de protectie impotriva efractiei. Din aceasta cauza, patronii risca amenzi de milioane de lei.
Potrivit Legii nr. 333/2003, societatile comerciale, indiferent de natura capitalului social, sunt obligate sa asigure paza bunurilor si valorilor pe care le poseda. In functie de importanta, specificul si valoarea bunurilor pe care le detin, directorii unitatilor pot opta pentru un sistem de paza organizat sau pentru mijloace de protectie mai putin costisitoare. "Asigurarea pazei presupune atat paza fizica, prin paza umana, cat si instalarea unor mijloce de protectie mecano-fizice (grilaje, obloane, incuietori sigure)", a declarat subcomisarul Mihai Stoian, seful Serviciului Politiei de Ordine Publica din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj. Un alt mod de protectie a bunurilor detinute de agentii economici este reprezentat de sistemele electronice de protectie antiefractie, cum e cazul sistemelor de alarma. Lipsa masurilor de organizare si functionare a pazei constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 200 la 500 RON. "De la inceputul anului si pana in prezent, pentru constatarea de nereguli prevazute de Legea nr. 333/2003, s-au aplicat 224 de sanctiuni contraventionale cu o valoare totala de 23.000 RON. In plus, au fost intocmite doua dosare penale impotriva unor persoane care au desfasurat activitati de paza fara licenta si pentru montarea sistemelor de alarma fara licenta", a adaugat Stoian.
Variantele de paza sunt numeroase
Agentii economici din Craiova inteleg utilitatea acestei obligativitati. Destul de multe magazine isi intampina clientii cu un agent de paza sau cu stickere lipite pe geam care anunta faptul ca magazinul este dotat cu sistem de supraveghere si de alarma. "Instalarea sistemelor de supraveghere este o masura atat obligatorie, cat si necesara. Este necesara atat pentru noi, mai ales noaptea si duminica, cat si pentru clienti", a spus Georgeta Cioroianu, gestionara unui magazin de bijuterii din Craiova.
In judet, oferta de paza este variata. "In prezent, pe raza judetului Dolj sunt 11 societati de paza licentiate si 30 de puncte de lucru ale unor societati de paza ce-si au sediul in alte judete. In ceea ce priveste firmele licentiate care pot instala sisteme de alarma, acestea sunt 12, cu sediul in Dolj, la care se adauga un punct de lucru al unei societati din alt judet", a mai spus subcomisarul Mihai Stoian.
Patronii se apara cum pot
Cu toate ca inteleg utilitatea legii, agentii economici mici sunt restrictionati de resursele financiare pe care le au. In timp ce agentii economici dintr-o anumita zona au avantajul ca pot sa-si asigure paza in comun, ceilalti isi protejeaza bunurile prin grilaje si lacate.
"Daca au marfa de cinci, zece, cincisprezece milioane in magazin nu-si permit sa contracteze o firma de paza sau sa-si instaleze sisteme de alarma impotriva efractiei. Daca-si pun lacate sau clopote la lacate sau grilaje nu putem spune ca nu si-au luat masuri de siguranta", a mai spus subcomisarul Mihai Stoian.
De fapt, firmele mici apeleaza la tot felul de variante. "Paza bunurilor este asigurata de noi insine. Si eu, si sotul meu facem cu randul", a afirmat Doina Lupu, contabila unui butic, care a avut ghinionul de a fi fost deja calcat de hoti.
Unul dintre vanzatorii unui chiosc de ziare a spus ca, pentru a evita un eventual prejudiciu, pe langa yale si lacate, seara ia lucrurile de valoare (banii, casa de marcat) din chiosc.
In plus, o parte dintre agentii economici care nu au inca sisteme de alarma se gandesc sa-si instaleze un astfel de dispozitiv. "Deocamdata ne protejam prin grilaje la usi si la ferestre. Sistemele de alarma sunt destul de costisitoare pentru ce are acest magazin. Avem avantajul ca suntem amplasati in centru, unde e paza. Intentionam insa sa instalam unul dupa ce-l renovam", a spus Dumitru Filip, colaboratorul unui magazin central.