Patronii de intreprinderi mici si mijlocii din Romania propun autoritatilor o campanie de relaxare fiscala reala, din care toata lumea ar avea de castigat, spun ei. Patronii de IMM-uri au declarat ieri ca sunt in continuare sustinatorii unei cote unice de impozitare de nici mai mult, nici mai putin decat 16%.
“16 la suta e buna. Noi suntem pentru cota unica. In toate tarile in care acest sistem s-a practicat a dat performante pe termen mediu si lung“, a argumentat ieri Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIMMPR). Mai mult decat atat, membrii CNIMMPR sunt de parere ca o corelare intre cota de impozit pe profit si cota medie de impozitare pe salarii ar impiedica evaziunea si ar avantaja in acelasi timp intreprinzatorul.
Pe de alta parte, patronii de intreprinderi mici si mijlocii au cerut autoritatilor sa se gandeasca la o eventuala transformare a Romaniei intr-un Hong Kong fiscal. In viziunea presedintelui CNIMMPR, Hong Kong este un “paradis fiscal“ datorita faptului ca aici se percep numai trei impozite. Este vorba despre un impozit pe profit de 17,5%, un impozit globalizat pe forta de munca de 16% din care se alimenteaza bugetul statului, cel al asigurarilor sociale si cel al pensiilor si mai este vorba despre un impozit pe proprietate, diferentiat in functie de marimea si valoarea proprietatii, dar care in medie are o valoare de 4-5%.
“Cand fiscalitatea este scazuta, rezultatele sunt foarte bune, iar investitiile directe, nu speculative, cumulate pana in 2003, au fost in Hong Kong de 430 de miliarde de dolari“, a mai spus Nicolescu. Totodata, el a aratat ca acest sistem fiscal este “deosebit de avantajos“, iar venitul pe cap de locuitor se ridica in 2004, in regiunea amintita, la peste 20.000 de dolari. Patronii de IMM-uri au adaugat si faptul ca in Hong Kong intai a fost dezvoltata economia si apoi s-a trecut la ajutoare guvernamentale pentru cetatenii aflati in dificultate. “Ei intai au dezvoltat economia si apoi au trecut la programe sociale, nu invers“, sustin membrii CNIMMPR.
Tot ieri, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania a lansat Codul Etic al Intreprinzatorului, pe care il considera “un pas spre normalitate in mediul de afaceri“.