Desi sindicatele din alimentatie au anuntat recent ca preturile alimentelor vor exploda, carnea si mezelurile nu se vor scumpi in perioada Sarbatorilor de iarna. Ba chiar se vor ieftini, dar cu cel mult 2.000 de lei. Cel putin asa zic producatorii. Pentru ca Asociatia Romana a Carnii spune ca pretul carnii va creste.
Chiar si cei mai indreptatiti sa vorbeasca de carne, cel putin despre cea de porc, sustin ca aceasta nu se va scumpi. Mai mult decat atat, Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc (PRCP), spune ca porcii si carnea se vor ieftini.
Pe de alta parte, reprezentantii Asociatiei Romane a Carnii (ARC) spun ca este normal sa se ieftineasca, dar ieftinirea anuntata de patronate este praf in ochi. “Este normal sa se ieftineasca, mai ales ca este vorba de cea mai scumpa carne din Europa. In plus, in acest an, furajele sunt mai ieftine. Dar este o gluma macabra fata de cumparatorul care plateste intre 150.000 si 250.000 de lei pentru un kilogram de carne macra sa spunem ca pretul carnii va scadea cu 1.000 - 2.000 de lei. Daca este vorba de ieftinirea carcasei, aceasta ar fi o picatura intr-un ocean, dat fiind ca pretul acesteia este de 80.000-85.000 de lei per kilogram. Vorbind insa de 100.000 de lei pe kilogramul de carne la poarta fabricii, atunci este vorba de o scumpire!“, explica directorul executiv al ARC, Mihai Visan.

Mos Craciun ne-ar putea aduce carne din Europa

Cum nu exista sortimente de carne care sa coste doar 100.000 de lei, rezulta ca este vorba de carcasa (care include carne, oase, grasime, sorici). “Daca pretul acesteia va creste cu 15-25%, carnea (pulpa, spata, ceafa, cotlet) din galantar va cunoaste cel putin acelasi “spor“. Desi Mos Craciun nu pare prea darnic cu romanii, mai este carne si in Europa, al carei pret nu creste la comanda producatorilor“, mai spune Visan. Drept urmare, ne-am putea astepta la ceva carne din import.
Pe de alta parte insa, din import consumam la capitolul mezeluri, de pilda, doar 3%, pentru ca grosul este asigurat de producatorii interni.
Iar in Romania, consumul anual mediu de mezeluri este de 9 kilograme pe cap de locuitor. Ca o comparatie, nemtii si suedezii se apropie de un consum mediu anual pe cap de locuitor de 40 de kilograme, pe cand grecii consuma in jur de 15 kilograme.
In functie de preferintele consumatorului roman pentru tipuri de carne, piata se imparte in 50% - carne de porc, 25-30% - carne de pasare si 15-20%, vita. In ceea ce priveste consumul de preparate din carne, acesta este in crestere de cativa ani incoace, iar piata este estimata in acest an la aproape 300 de milioane de euro.

Cu doar 9 milioane de lei ai propriul porc!

In vreme ce disputa asupra pretului carnii de porc este in toi, cel mai ieftin este sa cresti porcul acasa. De pilda, un godac de 40 de kilograme costa in primavara in jur de un milion de lei. Hrana animalului, pentru a-l aduce la o greutate de 180-200 de kilograme, costa aproape 8 milioane de lei. Asta inseamna vreo 20 de saci de porumb, a cate 300.000 de lei sacul, la care se mai adauga tarate, pepeni, dovleci si alte alimente naturale, de aproximativ doua milioane de lei. Astfel, daca nu punem la socoteala efortul cresterii ramatorului, transportul si alte costuri adiacente, toata cheltuiala inseamna vreo 9 milioane de lei pentru un porc de toata frumusetea. Ceea ce inseamna ca la poarta propriei gospodarii carcasa costa intre 45.000 si 50.000 de lei, adica jumatate din pretul estimat de producatori. Iar daca mai luam in calcul si gustul deosebit al carnii de porc crescut acasa, lucru deloc de neglijat, avantajul este net in favoarea lui. Pacat insa ca nu toata lumea isi poate permite sa creasca un porc in propria gospodarie.