Agentia va organiza controlul operativ intr-o singura structura. Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, vrea sa elimine incoerentele si abuzurile savarsite de organele fiscale.


Pentru prima oara in decursul acestui an, reprezentantii patronatelor din mediul de afaceri s-au intalnit cu cei ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), pentru a discuta pe tema prevenirii si combaterii evaziunii fiscale. Dupa prezentarea strategiei de prevenire si combatere a evaziunii fiscale si a orientarii politicii de administrare fiscala, presedintele ANAF, Sorin Blejnar, a cerut suportul patronatelor. "Orice act de evaziune fiscala duce la o concurenta neloiala in domeniul in care este descoperit, creand prejudicii mari contribuabililor corecti. ANAF are nevoie de sprijinul Patronatelor in vederea diminuarii fenomenului de evaziune fiscala. De asemenea, suntem deschisi sugestiilor de modificare a legislatiei in vigoare, astfel incat sa eliminam incoerentele si abuzurile savarsite de organele fiscale in exercitarea atributiilor de serviciu", a mai spus Sorin Blejnar.
La dezbatere au participat confederatiile patronale reprezentative ale mediului de afaceri: Patronatul Roman, Uniunea Generala a Industriasilor din Romania, Uniunea Nationala a Patronatelor cu Capital Privat din Romania, Consiliul National al Patronilor din Romania, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania etc. Astfel de intalniri cu reprezentantii patronatelor vor fi organizate periodic, pe tot parcursul anului 2009.

Intensificarea controalelor

Printre prioritatile anului in curs, anuntate de ANAF, se afla intarirea actiunilor de control care vor fi declansate in urma efectuarii unei analize de risc pe fiecare sector de activitate. Totodata, ANAF accentueaza lupta cu retelele evazioniste organizate in materie de TVA intracomunitar, intensifica verificarile in domeniile care privesc destinatia marfurilor importate si in cel al organizarii jocurilor de noroc, monitorizeaza antrepozitele fiscale de productie si depozit al produselor accizabile - tutun, alcool, produse energetice, sistemul de leasing etc. si va diminua comertul ilicit care afecteaza actiunile de import-export. Munca la negru - forma de evaziune fiscala raspandita in special in constructii, comert, servicii - si evaziunea fiscala la TVA, foarte frecventa, reprezinta pierderi importante de venituri bugetare. "Disparitia granitelor interne in UE a provocat aparitia fraudelor organizate, al caror punct de plecare se afla in scutirea aplicabila livrarilor intracomunitare de bunuri, ceea ce permite introducerea de bunuri in tara de destinatie fara plata TVA si fara control administrativ", sustine ANAF intr-un comunicat.
Agentia se preocupa tot mai mult de evaziunile din unele sectoare cum sunt retelele organizate de fraudare a TVA, care, de cele mai multe ori, au caracter intracomunitar sau international, spalarea banilor, frauda prin preturi de transfer practicata de companiile multinationale, operatiunile cu paradisuri fiscale etc.

Evaziunea fiscala, estimata la 21% din PIB

ANAF isi va intari in urmatoarea perioada coordonarea actiunilor de verificare, astfel ca va organiza mai bine controlul operativ, intr-o singura structura, urmand ca, in functie de constatari, sa se efectueze controalele de fond sau tematice. Pentru reprimarea evaziunii, Garda Financiara va intensifica actiunile de verificare pe mai multe categorii de contribuabili: atat a celor care incep activitati economice, cat si a celor (aparent) inactivi, creati deseori special pentru utilizarea in lanturi evazioniste.
De asemenea, se va pune accent pe agentii economici care prezinta risc crescut de evaziune. Vor fi controlati si posibilii evazionisti care, desi nu fac parte din zone de risc sau din retele organizate, declara sistematic venituri mult mai mici decat cele reale. "ANAF pune accentul pe combaterea evaziunii fiscale, ca urmare a ponderii ridicate a fenomenului in PIB si a previziunilor ca in acest an sume importante vor fi sustrase impozitarii (in 2008, conform raportului Ministerului Finantelor Publice din 31.12.2008, evaziunea fiscala era apreciata la un nivel de 21% din PIB)", se arata in comunicat.
Potrivit acestuia, evaziunea fiscala determina erodarea bazei de impozitare, ceea ce conduce la scaderea incasarilor fiscale si la privarea statului de veniturile cuvenite, generand dezechilibre bugetare sau agravandu-le pe cele deja existente. "De asemenea, evaziunea fiscala creeaza conditii pentru practicarea unei concurente neloiale ce adesea submineaza domenii de activitate in ansamblul lor sau activitatea unor contribuabili corecti, platitori de impozite si taxe", sustine Agentia.

Economia neobservata si-a majorat ponderea

Potrivit unui raport al Ministerului Finantelor, evaziunea fiscala la plata TVA a ajuns in 2008 la aproape 24 de miliarde de lei, respectiv la 4,6% din PIB, fiind de peste trei ori mai mare decat valoarea de 7,4 miliarde de lei din anul 2004.
Totodata, economia "neobservata" si-a majorat ponderea, in perioada 2004-2008, de la 14,5% din PIB la peste 21%, iar impozitarea acestui segment ar fi adus, anul trecut, venituri bugetare de 58,116 miliarde de lei, reprezentand 11,3% din PIB. Munca la negru constituie cea mai importanta parte a economiei neobservate, reprezentand 50,8% din aceasta in primele noua luni din 2008.