Aprobarea, in forma actuala, a proiectului privind combaterea evaziunii fiscale va duce la scumpirea alimentelor cu 7%-15%, a bauturilor cu pana la 15% si la falimente masive in industria alimentara, afirma reprezentantii patronatelor.
"Noi sustinem o ordonanta care sa combata evaziunea fiscala, dar nu una precum cea actuala, care duce la scumpiri, la inchideri de firme, care nu combate evaziunea, dar in schimb distruge piata alba.
In acest fel, tot ce este productie nationala va disparea. Produsele din carne, unde materia prima se importa in proportie de 70%, pestele si fructele de mare importate in proportie de 90%, precum si legumele si fructele care se importa in proportie de 60%, dar si o serie de alte alimente se vor scumpi cu 7%-15%", a declarat Mediafax Sorin Minea, presedintele patronatului industrie alimentara - Romalimenta.
Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului Vinului si Viei din Romania, apreciaza ca masura prin care tuturor antrepozitelor fiscale care au o datorie mai mare de 60 de zile li se revoca autorizatia va conduce la inchiderea unui numar semnificativ de societati, iar majorarea accizelor va conduce la cresterea cu 50% a pretului bauturilor intermediare, precum vermutul sau aperitivele.
Si Romulus Dascalu, presedintele Patronatului bauturilor spirtoase - Garant, spune ca, daca prevederile vor fi aplicate, circa 90% dintre producatorii de bauturi spirtoase din Romania isi vor inchide afacerile.