Activitatea privata a luat amploare in multe domenii, tot mai multi galateni decizindu-se sa-si deschida o afacere pe cont propriu. Fie ca este vorba de un butic sau de o firma de transport, toti trebuie sa parcurga aceiasi pasi. Altfel spus, drumurile celor care se decid sa-si deschida o afacere trec, obligatoriu, pe la Oficiul Registrului Comertului (ORC). Institutia poate asigura servicii complete privind infiintarea unei societati comerciale. Directorul Oficiului Registrului Comertului Galati, Oprea Raducan, ne-a declarat ca institutia pe care o conduce asigura asistenta juridica pentru intocmirea si redactarea actelor constitutive ale societatilor comerciale, cit si completarea cererilor si declaratiilor pe proprie raspundere necesare inregistrarii si autorizarii unei societati comerciale.

Primii pasi

Cel care este hotarit sa-si deschida o afacere trebuie sa se prezinte la Registrul Comertului cu buletinul sau cartea de identitate. Aici referentul care asigura consultanta pentru constituirea unei noi firme ii expune toate etapele infiintarii societatii.

Este obligatoriu ca cel care isi deschide o firma sa aiba capitalul social minim obligatoriu de 200 de lei pentru o societate cu raspundere limitata si 25.000 de euro pentru o societate pe actiuni. Se stabileste obiectul de activitate. Se clasifica activitatea pe care persoana doreste sa o desfasoare in conformitate cu codul CAEN. De asemenea referentul din cadrul ORC ajuta investitorul sa stabileasca domeniul principal de activitate si activitatea principala a societatii.

Asociatii

Asociatii trebuie sa prezinte copie de pe actele de identitate, cotele de participare ale fiecaruia si sa stabileasca cine este administratorul si ce puteri are acesta sau limitele mandatului sau si stabilesc cotele de participare la beneficii si pierderi. Aceste cote nu pot fi niciodata zero pentru pierderi sau cistiguri.

Apoi se intocmeste cererea de prestari servicii care cuprinde redactarea actului constitutiv cu sau fara mentiunea de „urgenta”, in functie de dorinta fiecarui nou intreprinzator.

Dupa redactarea actului constitutiv se pune documentul la dispozitia actionarilor pentru a fi semnat. Printre actele necesare la deschiderea unei societati se numara dovada de sediu, iar daca acesta este intr-un apartament trebuie acordul vecinilor din imediata apropiere si viza asociatiei de locatari/proprietari, declaratia pe propria raspundere care dovedeste calitatea de asociat sau administrator si specimenul de semnatura al administratorului, precum si cazierul fiscal de la Directia de Finante Publice.

Ce taxe platim

Exemplu de taxe pentru constituirea unei societati comerciale cu capitalul social de 200 de lei, cu mai multi asociati si cu sediul social cu activitate:

Taxe pentru inregistrare - constituire

- tarife birou unic - certificat constatator - 30 de lei

Taxe locale

- taxa judiciara de timbru - judecator delegat - 39 de lei

Taxe pentru Monitorul Oficial - 47,25 lei

Taxe registru

- inmatriculare in RC - 120 de lei

- transmitere acte pentru publicare in MO - 10 lei

- verificare unicitate sediu - 10 lei

- obtinere cod unic de inregistrare - 10 lei

- transmitere declaratii catre autoritati - 10 lei

Tarife servicii auxiliare

- transmitere documente prin posta in tara - 6,55 lei - optional

Fond lichidare Legea 85/2006 - 26 de lei ^ 8 lei

Fond buletin HG 460/2005 - 6,50 lei ^ 2 lei

Rezervare denumire firma - 30 de lei

Verificare disponibilitate denumire firma - 10 lei

Indrumare completare corecta alte cereri - 4,05 lei

Redactare statut/act constitutiv initial/actualizat - 180 lei

Dare de data certa pentru actele redactate - 12 lei

Indrumare completare cereri inregistrare pe format tipizat - 5,50 lei

Indrumare prealabila pentru constituire/modificare - 22 de lei

Depunere cerere inregistrare/documentare la Biroul Unic - 12 lei