Comisia de Petitii a Parlamentului European a declarat admisibile petitiile impotriva introducerii in Strategia Nationala de Aparare (SNAp) a presei ca vulnerabilitate a statului roman. Petitiile semnate de un grup important de jurnalisti romani si de Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR), impreuna cu membrul sau afiliat Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind, vor fi astfel aduse in dezbaterea Parlamentului European, informeaza un comunicat de presa difuzat joi.
"Faptul ca cele doua petitii au fost declarate admisibile nu reprezinta decat o formalitate. Acest lucru insa, nu minimizeaza importanta unei asemenea decizii. Asa cum liderii a trei din cele mai importante Grupuri politice din Parlamentul European au atras atentia asupra incalcarilor grave ale drepturilor presei in urma cu doua saptamani, Comisia de Petitii nu va putea ajunge la o alta decizie", a declarat eurodeputatul Victor Bostinaru, membru al Comisiei de Petitii a Parlamentului European.
Astfel, Comisia de Petitii va solicita Comisiei Europene si Guvernului Romaniei elaborarea unui punct de vedere oficial in legatura cu subiectul petitiei, care va fi apoi prezentat la momentul dezbaterii in plen a petitiilor.
De asemenea, eurodeputatul Victor Bostinaru a adresat la inceputul acestei saptamani, in cadrul dezbaterii din Comisia de Petitii a Parlamentului European, o intrebare Comisarului pentru Justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, Viviane Reding, privind tentativa fie de a limita, fie de a controla politic libertatea presei in unele tari membre ale Uniunii in general si Romania in particular. Victor Bostinaru a reamintit Comisarului faptul ca in SNAp a Romaniei, presa este catalogata ca o vulnerabilitate a statului roman.
In raspunsul sau, Comisarul Viviane Reding s-a aratat alarmata (‘nervous‘) si ingrijorata de o astfel de catalogare, emisa de guvernul unui stat membru al Uniunii: "Nu voi putea niciodata sa enunt o fraza ca aceea pe care ati citat-o. Presa este libera intr-o democratie libera... Atunci cand exagereaza si se intampla acest lucru cateodata, avem in toate statele membre o lege a presei, care protejeaza individul, pentru ca in mod normal este o chestiune ce tine de drepturile individului impotriva puterii presei. Dar a spune ca presa este o amenintare la siguranta nationala, atunci aceasta afirmatie trebuie probata si cred ca aceste dovezi vor fi foarte dificil de obtinut. Pentru mine, ca un Comisar pe media de zece ani, cred ca presa libera reprezinta sansa pentru Europa noastra. Sunt multi jurnalisti care se afla in dificultate, pentru ca situatia economica a presei scrise este foarte dificila in acest moment si imping jurnalistii spre situatia in care nu mai sunt atat de liberi precum ar putea fi. Aceasta intrebare ma ingrijoreaza si sunt in contact permanent cu editorii care au rol important in aceasta chestiune precum si cu organizatiile de presa."
"Cursul pe care il vor avea aceste petitii, precum si atitudinea Parlamentul European, vor depinde exclusiv de decizia Parlamentului Romaniei, parlament al unui stat membru al Uniunii Europene, cu drepturi dar si obligatii" a conchis eurodeputatul Victor Bostinaru.
Petitiile impotriva introducerii in SNAp a presei ca vulnerabilitate a statului roman au fost depuse la Comisia de Petitii a Parlamentului European la sfarsitul lunii septembrie. Ca un prim raspuns la aceste petitii, liderii a trei din cele mai importante Grupuri politice din Parlamentul European, Martin Schulz - S&D, Guy Verhofstadt - ALDE si Daniel Cohn-Bendit - Greens/EFA, au adresat o scrisoare Parlamentului Romaniei, prin care solicitau respingerea paragrafului care se refera la presa. Eurodeputatii reaminteau obligatia statelor membre de a adopta legi care sa nu vina in conflict cu valorile si normele juridice ale Uniunii Europene. Desi in data de 18 octombrie, Comisia de Aparare a Parlamentului Romaniei a votat cu 16 voturi pentru, 15 impotriva si o abtinere, o recomandare de eliminare din SNAp a catalogarii presei ca vulnerabilitate a statului roman, membrii PDL au afirmat la acea data ca erau necesare 17 voturi pentru retrimiterea Strategiei Nationale la Cotroceni, cifra care, conform regulamentului Comisiei este necesara doar in cazul amendamentelor si nu in cazul unei recomandari.