Prezenta la Oradea, vineri, pentru a discuta cu oamenii de afaceri bihoreni despre conditiile de mediu impuse de UE, Lucia Varga, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, a spus ca energia solara ar putea fi solutia ideala pentru asigurarea caldurii si chiar a iluminatului in institutiile publice bihorene din comune. Intrucat echipamentele solare au costuri destul de piperate, secretarul de stat a precizat ca trebuie accesate fonduri europene pentru a achizitiona astfel de instalatii. Viitorul sta in energii alternative.
Energia solara reprezinta una dintre potentialele viitoare surse de energie, folosita fie la inlocuirea definitiva a surselor conventionale de energie cum ar fi: carbunele, petrolul, gazele naturale etc., fie la folosirea ei ca alternativa la utilizarea surselor de energie conventionale mai ales pe timpul verii, aceasta a doua utilizare fiind in momentul de fata cea mai raspandita utilizare din intreaga lume. Poate cel mai evident avantaj al utilizarii acesteia este ca nu produce poluarea mediului inconjurator, deci este o sursa de energie curata. Un alt avantaj al energiei solare consta in aceea ca sursa de energie pe care se bazeaza intreaga tehnologie este gratuita.
Utilizarea energiei solare este prezenta in viata oamenilor din timpuri stravechi, sub diferite forme: arma, curiozitate, utilizare efectiva. Astfel, in secolul al III-lea i.Chr., matematicianul grec Arhimede (287-212 i.Chr.) a aparat cetatea Siracuza (Sicilia) de atacuri, cu ajutorul unor oglinzi uriase care orientau fasciculele de lumina focalizata spre navele inamice, incendiindu-le. In 1767, apare si termenul de energie termo-solara, cand omul de stiinta elvetian Horace de Saussure a inventat "cutia fierbinte", in fapt cel dintai colector solar, iar in 1830 astrologul Sir John Hershel utilizeaza "cutia fierbinte" pentru a gati in timpul unei expeditii in sudul Africii, ori in anul 1891 cand are loc patentarea primului sistem comercial de incalzire a apei al lui Clarence Kemp. Dintre toate sursele de energie care intra in categoria surse ecologice si regenerabile cum ar fi energia eoliana, energia geotermala, energia mareelor, energia solara se remarca prin instalatiile simple si cu costuri reduse ale acestora la nivelul unor temperaturi in jur de 100 °C, temperatura folosita pentru incalzirea apei cu peste 40 de grade peste temperatura mediului ambiant, instalatii folosite la incalzirea apei menajere sau a cladirilor. De aceea, este deosebit de atractiva ideea utilizarii energiei solare in scopul incalzirii locuintelor si se pare ca acesta va fi unul dintre cele mai largi domenii de aplicatie a energiei solare in urmatorul secol. Tehnologia echipamentului pentru instalatiile solare de incalzire a cladirilor este deja destul de bine pusa la punct intr-o serie de tari ca Japonia, SUA, Australia, Israel, Rusia, Franta, Canada si Germania.
Conversia si captarea energiei
Sursele regenerabile (care pot fi reinnoite) sunt cele care se regenereaza pe masura ce sunt consumate. Sursele regenerabile de energie sunt radiatia solara, energia geotermala si energia data de miscarea planetelor din sistemul solar. Cel mai mare aport de energie primara este adus de radiatia solara care ajunge in straturile superioare ale atmosferei terestre. Aproximativ 30% din radiatia primita de Pamant este reflectata in spatiul cosmic de nori si de suprafata terestra, iar restul de 70% este absorbita, ea regasindu-se in caldura aerului, a apei, in caldura latenta de evaporare a apei din mari si oceane si de pe suprafata de uscat umeda; se regaseste in biomasa datorita proceselor de fotosinteza din plante. Caldura absorbita de aer si apa este remisa in cele din urma sub forma de radiatii infrarosii (IR) spatiului inconjurator.
Energia captata de un sistem solar este gratuita, capacitatea de preluare a radiatiei solare fiind de 95%. Folosirea surselor de energie regenerabila se face, in Romania, deocamdata, cu oarecare timiditate, in timp ce, in Europa, sistemele solare au trecut de la etapa de moft ecologic la cea de necesitate stringenta. Avantajele acestei forme de energie regenerabila sunt multiple, asigurandu-se alternativ sau integral necesitatile de apa calda care pot contribui si la furnizarea de agent termic pentru incalzirea caselor, institutiilor publice, a vilelor, pensiunilor si hotelurilor. Singura sursa de energie care nu se va diminua in viitorul apropiat este cea venita de la Soare. Daca s-ar exploata la maximum intregul potential solar din judetul nostru si chiar din tara noastra, am putea substitui prin aceasta forma de energie aproximativ 50% din volumul de apa calda menajera sau 15% din cota de energie termica pentru incalzirea curenta.
Romania a fost prima tara din estul Europei care a aderat la Parteneriatul pentru Energie Regenerabila si Eficienta Energiei. Potentialul Romaniei in domeniul producerii de energie verde este 12% energie solara. Tara noastra este o zona propice utilizarii panourilor solare, fiindca se afla in zona B de insolatie. In sudul Europei, zona mediteraneana (zona B), unde gradul de insolatie este mai mare, utilizarea panourilor solare ca solutie de incalzire este mai raspandita. In urmatorii ani, la nivel european, se vor aplica decizii care vor contribui la cresterea cererii pentru instalatii solare. De altfel, UE a decis sa renunte pana in anul 2009 la becurile incandescente in favoarea celor economice, iar pana in anul 2020 va reduce nivelul emisiilor poluante cu 20%. Probabil, in aceasta conjunctura, se asteapta ca romanii sa fie sensibilizati si sa utilizeze panouri solare ca solutie de incalzire.
Pentru incalzirea unei case, panoul solar trebuie sprijinit de o centrala termica. Pachetul integral contine centrala termica, panourile solare, boilerul. Costul unui sistem complet variaza intre 3.000 si 5.000 de euro. In cazul conectarii unei centrale termice in condensare, prin aportul la incalzire si la prepararea apei calde menajere, pachetele de echipamente care includ si sisteme solare permit reducerea costurilor de incalzire cu pana la 30% si pe cele pentru furnizarea apei calde menajere cu pana la 60%. Exista deja un program guvernamental pentru incurajarea conservarii energiei in locuinte care are ca scop asigurarea confortului prin folosirea eficienta a energiei. Acesta prevede reducerea intensitatii energetice cu 22,5% pana in anul 2010, vizate fiind educarea populatiei, promovarea termoficarii prin utilizarea cogenerarii, imbunatatirea eficientei energetice in cladirile publice si in locuintele noi, retehnologizarea termica a cladirilor existente.
Cele mai eficiente panouri solare din lume sunt panourile solare cu tuburi vidate marca amk, tip opc10 si opc15, cu 10 respectiv 15 tuburi/panou, si se utilizeaza pentru incalzirea apei si pentru ajutor la incalzirea locuintelor utilizand energia soarelui. Panourile solare cu tuburi vidate amk (cu circulatia agentului termic prin teava de cupru in forma de u, prin tubul interior) sunt extra-optimizate, astfel incat chiar si in zilele cu nori capteaza radiatia infrarosie solara care patrunde prin straturile de nori si o transforma in energie termica cu care incalzeste apa. Functioneaza tot timpul anului, iarna randamentul realizat fiind mult superior altor modele de panouri solare, in medie, economia realizata anual din combustibilul necesar pentru incalzirea apei menajere fiind de cel putin 80%. Daca exista suficient loc liber pe acoperisul sudic al locuintei, puteti inlocui chiar mai mult de 50% din energia necesara incalzirii, cu energie solara.