Sprijinul financiar comunitar pentru procesarea primara a tulpinilor de in si canepa pentru fibra se va situa intre 90 si 160 de euro pe tona, in anul de piata 1 iulie 2008-30 iunie 2009, conform unei hotarari aprobate de Executiv.
Astfel, sprijinul financiar comunitar de 160 de euro pe tona este acordat pentru obtinerea de fibre lungi de in, pentru fibre scurte de in cu un procentaj de impuritati si puzderie de maximum 15%, valoarea sprijinului este de 90 de euro/tona, iar pentru fibre de canepa, cu un procentaj de impuritati si puzderie de maximum 25%, sprijinul este de 90 de euro/tona. Beneficiarii sprijinului financiar comunitar pentru procesarea primara a tulpinilor de in si de canepa pentru fibre, in anul de piata 1 iulie-30 iunie, sunt procesatorii primari autorizati in baza Ordinului ministrului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului nr. 1044/ 2003 privind autorizarea unitatilor de procesare primara a tulpinilor de in si canepa pentru fibra. De asemenea, vor primi sprijin comunitar si procesatorii primari de in si canepa pentru fibre autorizati de autoritatile competente ale altor state-membre ale Uniunii Europene, care au incheiat contracte cu producatori de in si canepa pentru fibre cultivate pe teritoriul Romaniei, precum si agricultorii care au cultivat in si canepa pentru fibre in Romania, care pastreaza proprietatea asupra tulpinilor transformate prin contract de o intreprindere autorizata si dovedesc ca au comercializat pe piata fibrele obtinute.
Potrivit actului normativ, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) este autoritatea nationala competenta pentru gestionarea masurii de ajutor financiar comunitar pentru procesarea primara a tulpinilor de in si canepa pentru fibre. APIA elaboreaza metodologia de aplicare a masurii, ghidul solicitantului, formularistica de solicitare, inregistrare, centralizare, procedurile de acordare a ajutorului financiar pentru procesarea primara a tulpinilor de in si de canepa pentru fibre din fonduri comunitare.
Finantarea sumelor aprobate de APIA care reprezinta ajutorul financiar pentru procesarea primara a tulpinilor de in si de canepa pentru fibre se asigura prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale de la pozitia "Finantare FEGA".