Norvegia ar putea deveni pana in 2020 principalul furnizor de gaze naturale din Uniunea Europeana si sa ia locul ocupat de Rusia in prezent, a estimat comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, relateaza AFP, preluat de NewsIn.
"Norvegia este al doilea furnizor de energie din Uniunea Europeana. In 2007, Norvegia a furnizat 18% din consumul nostru de gaz, Rusia 23% si Algeria aproximativ 10%", a declarat comisarul european in cadrul unei conferinte de presa cu ministrul norvegian de energie, Aslaug Haga.
"Previziunile ministrului sunt ca in 2020, Norvegia va putea furniza 125-140 milioane metri cubi gaz natural pe an catre UE. Astfel, potrivit evolutiei din Rusia, Norvegia ar putea deveni cel mai mare furnizor de gaz natural din UE", a adaugat Piebalgs.
Uniunea Europeana incearca sa diversifice pe cat posibil sursele de aprovizionare energetica pentru a scapa de dependenta de Moscova.
Haga a declarat din partea sa ca "in anii urmatori Norvegia va reduce productia de petrol si va majora productia de gaz", si de aceasta majorare va beneficia in principal Europa.