Producatorii de palinca din Romania s-au apucat sa stranga semnaturi pentru a modifica legislatia in vigoare, care prevede accizarea produselor traditionale ca palinca, tuica si rachiurile, dar si obligativitatea unor investitii majore pentru a produce aceste bauturi. Introducerea de accize pentru bauturile traditionale a fost explicata de autoritati ca o aliniere la normele europene in domeniu, motiv pentru care, pe langa propunerea de modificare a legislatiei interne, producatorii de bauturi traditionale trebuie sa faca lobby si la Bruxelles.
Potrivit noului Cod fiscal, cei care produc palinca, rachiu sau alte astfel de bauturi pentru consumul propriu trebuie sa plateasca pentru fiecare litru produs peste 6 lei, in conditiile in care, la ora actuala, aceasta bautura se vinde cu 13-15 de lei/litru. In statele UE, accizele pentru produsele traditionale, asa cum este la noi palinca, se cifreaza la 20-50% din nivelul accizelor stabilite pentru fiecare stat in parte. Aceasta nu este prima incercare a palincarilor de a convinge autoritatile europene sa accepte renegocierea conditiilor in care romanii pot produce celebra bautura. Pe langa plata accizelor, nemultumirile vizeaza si faptul ca, potrivit propriilor calcule, pentru a functiona in actualele conditii, producatorii trebuie sa scoata din buzunar peste un miliard de lei. Noile norme impun aplicarea standardelor ISO 9001 in cel mult un an de la obtinerea autorizatiei de la Fisc, ceea ce inseamna plata la fiecare 3 ani a cate 200-300 de milioane de lei, plus auditarea anuala de 1.000-2.000 de euro. Palincarii spun ca numai calibrarea vaselor le ia cam o suta de milioane de lei vechi, bani pe care nu au cum sa-i scoata din vanzare. Mai mult, acestia sustin ca vor renunta, incet-incet, la producerea acestor bauturi. Acestora li se adauga drumurile la Fisc, documentele care trebuie completate, sigilarea si desigilarea instalatiei. Palincarii spun ca unii producatori si-au mutat instalatiile in locuri in care Fiscul nici nu banuieste. Si vor produce mai departe, fara sa tina cont de hartiile finantistilor.
Etichetarea spirtoaselor,
in dezbatere
Demersul producatorilor romani pentru modificarea legislatiei in vigoare are loc in conditiile in care, la nivel european, se afla in dezbatere un proiect de regulament privind definirea si etichetarea bauturilor spirtoase.
Comisia Europeana a solicitat sa se includa in acest regulament (care, potrivit procedurilor, devine obligatoriu pentru toate tarile-membre odata adoptat si publicat in Jurnalul Oficial European - n.n.) o etichetare diferentiata a votcii si a produselor similare fabricate mai ales de polonezi si baltici, prin proceduri traditionale. Dorinta deputatilor europeni, potrivit proiectului de regulament, de a face clarificarile de rigoare, pleaca de la faptul ca alcoolul etilic din votca poate fi obtinut plecand si de la alte produse agricole (cartofi, struguri etc.) si nu doar in micile gospodarii agricole. Ca atare, deputatii estimeaza ca este absolut necesara indicarea naturii produsului vizat si a tarii de origine. Ei propun mentionarea pe eticheta a originii agricole a bauturilor si lasa posibilitatea completarii etichetei cu mentiunile stabilite prin reglementari nationale si regionale.
In prezent, proiectul se afla in dezbatere la comisiile de specialitate ale Parlamentului European, urmand sa fie dezbatut si adoptat in una dintre sedintele de plen de dinainte de vacanta parlamentara de vara.