Proiectul prin care toti producatorii din domeniul panificatie trebuiau sa timbreze painea a cazut, intrucat autoritatile au renuntat la aceasta idee. ßi reprezentantii patronatului de morarit, care au sustinut initial ideea cu timbrarea painii, nu mai sunt de acord cu aceasta. ßi asta pentru ca cei de la Garda Financiara le-au spus ca nu au oameni suficienti pentru a-i controla pe cei peste 8.000 de producatori din sectorul panificatiei. Prin urmare, "daca nimeni nu urmareste cum sunt utilizate timbrele, ce rost mai are timbrarea?", se intreaba presedintele Rompan, Aurel Popescu. Timbrarea painii era utila in cazul in care cineva se ocupa si de control, a adaugat Popescu.
Reamintim ca timbrarea painii avea ca argument principal faptul ca contribuia la diminuarea evaziunii fiscale din domeniul panificatiei. Presedintele Rompan sustinea ca timbrarea painii sa se realizeze similar cu etichetarea bauturilor alcoolice sau a tigarilor.
Dar cum aceasta idee pica, cei de la Rompan propun alta metoda pentru diminuarea evaziunii, reducerea fiscalitatii, adica TVA-ul sa fie 0% in cazul painii. Pe aceasta cale ne-am alinia in domeniul fiscal cu majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, unde TVA-ul la paine nu depaseste 7%, potrivit lui Aurel Popescu. Mai mult, exista state ca Belgia in care cota de taxa pe valoare adaugata este de chiar 0% in cazul painii, ne-a mai spus Popescu.
O alta varianta pe care reprezentantii patronatului de morarit o mai propun in schimbul timbrarii este personalizarea painii. Adica in fiecare magazin sa fie afisate la loc vizibil detalii despre producatorul painii comercializate.
In opinia celor de la Rompan, clientul va cumpara in cunostinta de cauza si va sti ce sa aleaga. In plus, va fi mai ieftin si pentru producatori, intrucat nu vor mai cheltui cu 1.000 de lei in plus pe timbrare.

"Vrem paine mai curata!"

Cu toate ca autoritatile nu le dau curs solicitarilor, cei de la Rompan si alte organizatii neguvernamentale continua lupta impotriva evazionistilor din domeniu.
In acest sens, vor organiza saptamana viitoare lansarea programului intitulat "Vrem paine mai curata!". Prin intermediul acestuia o serie de ONG-uri si de detectivi particulari vor investiga producatorii din domeniul panificatiei, dupa cum sustine Aurel Popescu.
In cazul celor care se descopera ca nu respecta legea, se vor face sesizari catre organele de control. Astfel, Garda Financiara, Corpul de Control al Ministerului Agriculturii si Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara vor avea de lucru, daca vor da curs sesizarilor din partea societatii civile.