Pentru ca sunt rau-platnici, o parte din proprietarii de paduri risca sa ramana fara paza autorizata. Acestia ar putea primi amenzi usturatoare pentru ca, potrivit legislatiei, sunt obligati sa-si pazeasca padurea detinuta.
Potrivit Legii nr. 38/2006, toti proprietarii ale caror paduri sunt supuse regimului silvic au obligatia sa asigure administrarea si paza padurilor. Potrivit aceleiasi legi, proprietarii padurilor, indiferent de forma de proprietate si de marimea sa, sunt obligati sa asigure serviciile silvice prin ocoalele silvice autorizate, indiferent ca sunt de stat sau private. In caz contrar, proprietarii padurilor risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei. "In acest moment avem incheiate 483 de contracte de paza si administrare, pentru o suprafata de aproximativ 2.880 de hectare de padure", a declarat Daniel Drignei, directorul Directiei Silvice Craiova. Dintre acestea, 900 de hectare au fost contractate la sfarsitul anului trecut, de la proprietarii care au terenuri in perimetrul de ameliorare impadurite pe banii statului.
Directia Silvica vrea sa rezilieze o parte din contractele de paza
Cele 2.880 de hectare de padure luate in paza si administrare de Directia Silvica Craiova reprezinta aproximativ 26% din totalul suprafetei de padure privata. Potrivit informatiilor primite de la reprezentantii Directiei Silvice, in Dolj, paza unui hectar de padure pe an costa intre 42 de lei (in partea de nord a judetului) si 85 de lei (in partea de sud), adica intre 3,5 si sapte lei pe luna la hectar. "In Dolj, exista o singura asociatie de proprietari pentru o suprafata de aproximativ 300 de hectare - ideal ar fi ca proprietarii sa-si faca astfel de asociatii pe comune. Cei mai multi doljeni au insa suprafete de padure mai mici de un hectar - de 0,5 sau 0,3 hectare", a spus Daniel Drignei. Drept urmare, majoritatea oltenilor au de plata pentru paza padurilor mult mai putin decat 3,5 lei, respectiv sapte lei pe luna/ha. Cu toate acestea, multi dintre proprietarii de paduri care au dat padurea in paza si administrarea Directiei Silvice Craiova "uita" sa plateasca. "Sunt foarte putini doljeni care au platit taxa anul trecut. In cazul rau-platnicilor, Directia intentioneaza sa rezilieze contractele de paza si administrare. Proprietarii pot insa sa adere la alta structura silvica", a mai spus Drignei. In plus, acesta a afirmat ca e posibil ca pe viitor Directia Silvica Craiova sa nu mai ia in paza padurile rau-platnicilor.
Daca nu se vor adresa altui ocol silvic autorizat care sa preia paza (in Dolj mai exista numai Ocolul Silvic Eparhial), proprietarii de paduri care raman fara contracte cu Directia risca sa primeasca amenda de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV) Dolj, care primeste periodic informatii despre suprafetele luate in paza si administrate la nivelul judetului.
Urmeaza sa fie retrocedate 2.600 de hectare de padure
Potrivit informatiilor primite de la Directia Silvica Craiova, in prezent, suprafata de fond forestier a judetului este de aproximativ 86.000 de hectare, din care peste 67.000 reprezinta fond forestier public. In luna august a anului trecut, Directia avea 74.000 de hectare, din care urma sa retrocedeze fostilor proprietari aproximativ 10.000 - 11.000 de hectare. "In prezent, suprafata validata de Comisia Judeteana pentru a fi retrocedata este de aproximativ 4.000 de hectare. Directia contesta insa o parte din ea (1.600 de hectare), astfel ca suprafata de padure ce urmeaza a fi pusa in posesia mostenitorilor de drept este de 2.400 de hectare", a spus Daniel Drignei. Potrivit acestuia, pe parcurs e posibil sa apara si alte suprafete.
Retrocedari ratacite
O data pusi in posesie, mostenitorii de drept ai padurilor trebuie, la randul lor, sa le dea in paza si administrare. Totusi, de-a lungul timpului, multi doljeni nu au dat-o in paza pentru ca, chiar daca scriptic li s-a retrocedat terenul, nu au fost inca pusi in posesie de Comisia de Aplicare a Fondului Funciar. "Nu putem sa incheiem contracte cu ocoalele silvice pentru ca suprafetele evidentiate in titlurile de proprietate nu au fost puse in posesie niciodata. Ca sa incheiem contracte trebuie sa predam suprafata de padure pe care sunt individualizati copacii. Cum sa-i numaram daca nu stim unde sunt?", a spus Marius Rosca, proprietar a 0,13 ha de padure.