money.ro informeaza : SENTIMENTUL de DIMINEATA: Bucuria "Pacii Americane" si Grijile Europene care ne vor aminti de sacrifiiciile care urmeaza
Bursele vor celebra "acordul istoric" de azi noapte, dintre administratia Obama a SUA si Parlamentul acestei tari, care a fost odata cea mai mare putere a lumii. Inteleptii pietelor ar putea spune, insa: "Bucurati-va azi, poate si maine, dar nu faceti greseli. Adevaratul tratament al bolii datoriilor nici nu a inceput".

1 august 2011 ar putea deveni ZIUA 1 a ANULUI 1 in noul calendar al lumii, pe care ni-l pregatesc strategii profiturilor globale. Pacea de pe Potomac nu a facut decat sa le dea ragaz arhitectilor sa conceapa noile resorturi ale pietelor lumii.
Prin urmare, macar azi, jucatorii vor incerca sa recupereze ceva din ce a pierdut ca urmare a temerilor din saptamanile trecute. Apoi vom vedea daca bucuria va tine mai mult, sau decja vor vinde din dou, ca sa marcheze profitul "intelegerii istorice", constienti ca restructurarea mecanismului de a face profit pe planeta Pamant cere in continuare sacrificii.
Investitorii constienti nu se vor lasa inselati, insa, de fraza "epocala" spusa presedintelui SUA, la telefon, de catre John Boehner, "the House speaker" (un fel de presedinte al Camerei Reprezentantilor SUA, a "deputatilor" lor): "Este cea mai mare tranzactie din lume si arata cat de mult am schimbat termenii dezbaterilor in acest oras", i-a spus John Boehner lui Obama, potrivit Associated Press.
Sentimentul international era, totusi, confuz, la ora 9,25, ora noastra, pe pietele contractelor la termen (sau futures, v.Bloomberg) care au ca obiect principalii indici bursieri ai lumii. Americanii se bucura, dar europenii s-au intors la grijile propriilor datorii. Un sfer de ora mai tarziu a inverzit si Europa.
Variatiile volatile ale indicilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB) inca se zbat in teritoriul periculos de sub nivelele de siguranta ale suporturilor principale pentru crestere.
Va fi nevoie de un raliu serios ca indicii BVB sa iasa dinteritoriul periculos si sa confirme vechile tendinte ascendente anual
Indicele cel mai sensibil la schimbari, BET Fi, al societatilor de investitii financiare (SIF-urile) si al Fondului Proprietatea (FP) este la jumatatea drumului dintre suportul de alarma de la 21.000 de puncte si cel dela 22.000 de puncte.
Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de actiuni inclusiv SIF-urile si FP, s-a scufundat sub pragul de la 500 puncte.
Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor de la bursa (cu exceptia SIF-urilor) atarna deasupra suporturilor inferioare de la 3000 de puncte.
Panica fusese in carti vineri, lichiditatea de atunci fiind marcata de vanzarile de peste 80 de milioane de lei de actiuni ale Fondului Proprietatea.
Sa repetam, pentru incepatori, "DIDACTICELE":...
... ca sunt vremuri in care se pot invata multe pe viu.
Corectiile de cotatii pe pietele bursiere survin de obicei atunci cand investitorii devin mai dornici sa incaseze profitul din cresterile anterioare decat sa parieze pe cresteri ulterioare. Dar exista si corectii pozitive la tendinte negative.
Societatile de investitii financiare (SIF-urile) si Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzactionate, mai usor de gasit si mai usor de vandut) actiuni de la BVB si, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol si pentru restul pietei.
Indicii sunt niste medii ponderate ale preturilor actiunilor care intra in "cosul" (portofoliul) fiecaruia, iar FP si SIF-urile sunt niste mari fonduri de investitii care au ele insele "expuneri" (investitii) in aproape toata economia romaneasca, inclusiv in societati energetice la care nimeni, in afara de FP, nu are acces.
SUPORTURILE sunt minime anterioare relevante ca niveluri pana la care preturile pot scadea, intr-o tendinta curenta, minora, fara ca tendinta principala de crestere sa fie periclitata. Pot fi si praguri la care o tendinta minora de scadere se opreste.
REZISTENTELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri de pret pana la care preturile pot creste, intr-o tendinta curenta, minora, fara ca tendinta principala descendenta sa fie rasturnata. Ele mai pot fi si praguri peste care tendinta de crestere minora nu mai poate trece.
LICHIDITATEA (valoarea tranzactiilor), este un indicator al usurintei cu care poti gasi actiunile cautate sau le poti vinde pe cele care le ai deja, la preturi cat mai apropiate de cele dorite.
Brokerii se uita la lichiditate ca sa caute confirmare pentru tendintele curente. Daca aceasta este mica, scaderile sau cresterile de preturi nu au o mare relevanta.
Dar daca lichiditatea este mare (cel putin peste 12 milioane de euro, in aceasta perioada, dar cat mai mult peste) si indici bursieri scad consistent, atunci inseamna ca avem de a face cu o corectie semnificativa.
VOLATILITATEA, adica variatiile mari de preturi, este semn de confuzie pe piata, dar convine speculatorilor.
AVERTISMENT
Estimarile de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandari pentru anumite decizii de luat la bursa. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.