In urma semnarii unui contract pe termen lung intre ArcelorMittal Galati si firma germana Linde Group, fabrica de oxigen de pe platforma siderurgica, unde lucreaza 240 de persoane, va fi preluata din luna iunie de noul partener de afaceri al Combinatului.

Dupa ce in cursul lunii decembrie a anului trecut a avut loc prima externalizare de pe platforma siderurgica, respectiv preluarea activitatii sectiei de tevi sudate, precum si a angajatilor, de catre o firma nou-infiintata aflata tot in proprietatea grupului ArcelorMittal, in luna iunie va avea loc a doua externalizare a unei activitati secundare, si anume producerea oxigenului.

Acest lucru a fost consfintit intr-un contract incheiat pe termen lung intre reprezentantii Combinatului si cei ai Linde Group, una dintre cele mai mari companii de gaze si inginerie al carei obiect il reprezinta furnizarea de gaze industriale. Acordul prevede concesionarea fabricii de oxigen de la mijlocul acestui an, construirea unei unitati de separare a aerului si modernizarea tuturor echipamentelor existente, valoarea totala a investitiei urmand sa depaseasca 100 de milioane de euro.

Dupa preluarea operatiunilor de producere a gazelor industriale, firma Linde Group va incepe efectiv lucrarile de modernizare, urmand sa construiasca o unitate de separare a aerului care va avea o capacitate de 2.000 de tone de oxigen pe zi si care va produce si azot si argon, ceea ce va asigura suport in procesul de productie al combinatului.

"Decizia de externalizare a fabricii de oxigen face parte din strategia noastra de dezvoltare, concentrata pe productia de otel, pe cresterea calitatii produselor noastre si pe diversificarea livrarilor. In plus acordul protejeaza interesele tuturor angajatilor", a declarat directorul general al Combinatului, Augustine Kochuparampile. Oficialii Combinatului poarta discutii cu diferite firme si pentru externalizarea fabricilor de var de la UOR.

Mai multe solutii pentru angajatii fabricii de oxigen

Cei 240 de angajati care lucreaza la fabrica de oxigen nu vor ramane fara locuri de munca, existand trei variante dintre care acestia vor putea alege. Astfel, in cadrul ultimei sedinte de dialog social care a avut loc acum doua saptamani, Augustine Kochuparampil le-a spus sindicalistilor ca exista trei posibilitati pentru asigurarea protectiei sociale, si anume preluarea unei parti din personal de catre noua firma, oferirea altor locuri de munca pe platforma siderurgica (recalificare) sau vor putea sa se inscrie pe lista de autodisponibilizari. Fiecare caz va fi analizat separat de conducerea Combinatului, astfel incat sa nu se creeze probleme in momentul in care se va face externalizarea activitatii.