Expo Varadinum, alaturi de partenerii sai: Primaria Oradea, Federatia Patronilor Bihor, Camera de Comert si Industrie Bihor, ITD Hungary, Körös Trade - Ungaria si Camera de Comert din Croatia, organizeaza, in perioada 25-28 septembrie, la Arena "Antonio Alexe" din Oradea, a XII-a editie a Targului General International de Bunuri de Larg Consum, respectiv a VII-a editie a Targului Gastronomic. Ieri a avut loc deschiderea oficiala a expozitiei cu vanzare, prezent la eveniment fiind si ministrul Dezvoltarii Publice si Locuintei, Borbély László.
Editia de anul acesta este cea mai vasta, capacitatea expozitionala a salii polivalente mentionate devenind neincapatoare pentru astfel de expozitii, fiind ocupati deja circa 3.800 m2. "Anul acesta avem prezente 173 de firme la expozitie, din opt tari, iar daca la anul nu vom fi ajutati de autoritatile locale sa ne cream un spatiu expozitional, asa cum au alte orase, nu vom mai fi in stare sa organizam la capacitate maxima astfel de evenimente. Acum, cand Oradea este tot mai cautata si vizitata de expozanti din tara si din strainatate, ar fi pacat sa nu ni se creeze conditii mult mai bune. La editia actuala ne asteptam la peste 15.000 de vizitatori. Mentionez ca in zilele de joi si vineri, respectiv 25-26 septembrie, pensionarii beneficiaza de intrare gratuita, in rest biletul de intrare este de 5 lei", a precizat Andrei Bondor, organizatorul si reprezentantul Expo Varadinum.
Ministrul Borbély s-a aratat deschis la cooperarea ministerului pe care il conduce cu autoritatile locale pentru inceperea unei investitii intr-un complex expozitional in Oradea. "Vom discuta cu cei de aici si vom vedea ce bani vom putea aloca de la Guvern pentru o astfel de lucrare necesara. Dupa cum pot constata, anul acesta participa 30 de firme din Ungaria si alte cateva din tari ca Slovacia si Croatia. Este clar ca expozitia oradeana a depasit granitele tarii si se impune un complex expozitional de proportii", a punctat Borbély László.
Ghiveci politic si premiul vizitatorului
Printre produsele expuse se numara: mobilier si decoratiuni interioare, confectii, incaltaminte, plante ornamentale, accesorii pentru curte si gradina, instalatii si echipamente pentru incalzire, materiale de constructii, porti de garaj, piscine, produse pentru finisaje, bijuterii, produse cosmetice si multe altele.
Targul gastronomic, eveniment conex al Expo Varadinum, aflat la a VII-a editie, a reusit sa adune zeci de firme din sectorul alimentar. Pe langa faptul ca exista o intrecere gastronomica a reprezentantilor mass-mediei, organizatorii au decis ca si politicienii sa concureze in acest sector. "Vrem sa vedem ce ghiveci pregatesc politicienii nostri, pana acum s-au inscris la intrecere 6 partide", ne-a declarat Andrei Bondor. O noutate o va reprezenta actiunea "Fii generos cu cei care au pierdut tot", actiune prin care organizatorii doresc sa dea o mana de ajutor sinistratilor din Moldova. Astfel, pe toata durata expozitiei, impreuna cu cei de la Crucea Rosie, Expo Varadinum va aduna alimente, produse nealimentare pentru cei mentionati mai sus. Programul expozitional a inceput ieri, la ora 11:00, iar la ora 13:00 s-a desfasurat maratonul Varadinum. La ora 14:00 a avut loc prezentarea tehnicii de preparare a carnatilor, facuta de Clubul Carnatului din Békéscsaba.
Azi, va avea loc la hotelul Continental Conferinta Economica Romano-Maghiara, unde vor fi prezenti ministrul Borbély László, Peter Jürgen de la UE, reprezentanti ai mediului de afaceri si ai autoritatilor din Ungaria. La 14:00 se va desfasura concursul "Ce ne pregateste presa", si la ora 16:00 va avea loc un concurs de mancat mici, carnati la metru si baut bere. Ghiveciul politic se va desfasura pe 27 septembrie, de la ora 12:00.
Inchiderea expozitiei va avea loc duminica, la ora 17:00, odata cu tragerea la sorti a premiului vizitatorului, o biblioteca de la Mobdesign.