Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) solicita pastrarea actualei cote a TVA pentru turism, avertizind ca turoperatorii romani se vad aproape in imposibilitate de a mai aduce turisti straini, iar exportul de servicii turistice, iar exportul de servicii turistice se afla in pragul colapsului. ANAT considera ca, in contextul international actual, in care concurenta intre pietele turistice este din ce in ce mai mare, iar tendinta este de scadere a preturilor, Guvernul Romaniei ar trebui sa acorde facilitati fiscale industriei de profil. "Toate marile puteri economice ale lumii impulsioneaza incoming-ul, deci atragerea turistilor straini. Asa procedeaza Franta (care a primit 76 de milioane de turisti), Marea Britanie sau Spania. Pe de alta parte, tarile vecine Romaniei - Bulgaria, Ungaria, Croatia sau Slovacia - cu o oferta concurenta, practica tarife mult mai avantajoase. Guvernele acestor state depun eforturi financiare pentru ca produsul turistic sa fie ieftin pe piata concurentiala si au o strategie de dezvoltare a turismului pe termen lung. in prezent, nu exista cale de mijloc, ci doar doua optiuni: a fi o destinatie turistica sau a iesi de pe piata. De exemplu, pentru impulsionarea turismului, Bulgaria scade TVA de la 1 ianuarie 2006 cu 5%, Germania a diminuat preturile cu 3%, Austria cu 4%, SUA cu 12% ", se spune intr-un comunicat al ANAT.
ANAT atrage atentia ca este necesara si vitala pastrarea nivelului TVA redus pentru cazare, la cel mult 9%, cit este in prezent, precum si scaderea TVA pentru restauratie la 9%. O cota TVA de 22% pentru turismul international ar avea consecinte dezastruoase pentru industria ospitalitatii din Romania si ar determina scoaterea sa definitiva de pe piata. ANAT apreciaza ca, pentru 2006, hotelierii nu ar trebui sa mareasca tarifele cu mai mult de 5%, altfel, turismul romanesc riscind sa sufere o cadere semnificativa, iar mentinerea TVA la 9% ar putea favoriza pastrarea tarifelor. "Incoming-ul, primirea turistilor straini in Romania, reprezinta export de servicii. Asa cum exportul beneficiaza de TVA zero, la fel, turismul ar trebui sa beneficieze de facilitati fiscale importante, in nici un caz de majorarea cotei TVA la 22%. Incoming-ul trebuie asimilat exportului. Discutiile interminabile si incoerente legate de TVA au adus o incertitudine la hotelieri care, din acest motiv, nu mai doresc incheierea contractelor in acest moment. Produsul turistic romanesc risca, din acest motiv, sa nu mai apara in cataloagele straine care se tiparesc la inceputul lui octombrie 2005, pentru anul 2006. in masura in care firmele straine ar putea recupera TVA din Romania (asa cum agentiile de turism romanesti o pot face din strainatate), atunci chestiunea ar fi rezolvata si indiferent la cit s-ar ridica cota TVA, aceasta nu ar afecta pe nimeni de pe piata externa ", se mai spune in comunicat.
Oricum, subliniaza ANAT, anuntata crestere a TVA la 22%, proiectata pentru anul viitor, va determina marirea preturilor la mai multe servicii conexe turismului. in cazul in care si in turism se va ajunge la aceasta cota, potrivit conducerii ANAT, preturile din turism vor creste cu cel putin 15-20%.
ANAT solicita de asemenea reglementarea corecta a taxei hoteliere, la 1% din tarif doar pentru prima noapte de cazare, asa cum a fost pina nu cu mult timp in urma. in prezent, taxa hoteliera este cuprinsa intre 0,5 si 5%, pe fiecare zi de cazare, in functie de votul Consiliului Local, ceea ce aduce pierderi atit hotelurilor, cit si agentiilor de turism.

TVA se va majora, dar nu acum

Majorarea TVA nu este iminenta, insa exista o preocupare a Guvernului in acest sens, a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu. Aflat la Mamaia, la scoala de vara a tineretului liberal, primul ministru a spus ca o asemenea decizie va fi luata numai dupa consultari cu mediul de afaceri si cu partenerii sociali. Cresterea cotei TVA trebuie sa fie privita prin perspectiva aderarii Romaniei la UE, dar acum nu se poate discuta despre marirea acesteia, a declarat presedintele PNL. "Nu se discuta in acest moment, nu exista daca vreti o preocupare atit de importanta cum v-ati putea imagina, nu avem o presiune pe aceasta directie, nu exista in momentul de fata nevoia unei majorri a TVA-ului. Dac este vorba insa sa discutam de o perspectiva pe termen lung, aceasta prespectiva pe termen lung trebuie privita prin prisma obligatiilor Romaniei in calitate de viitor stat membru. Va trebui sa ne pregatim sa avem cam 2,5-2,6% din PIB pentru a putea sa contribuim la bugetul comunitar si pentru a putea cofinanta programele cu finantare europeana, pe fondurile structurale si de coeziune ", a declarat premierul.