Anul trecut, producatorii agricoli doljeni au accesat cel mai mare ajutor financiar din tara pentru infiintarea culturilor de toamna. Valoarea acestuia reprezinta aproape 80% din valoarea totala de aproximativ 40,141 de milioane de lei noi a subventiilor primite de doljeni in 2006.
Potrivit OUG nr. 65/2006, intrucat achizitia de seminte, ingrasaminte si pesticide necesare culturilor de toamna implica un nivel ridicat al cheltuielilor pe hectar, guvernul a decis sa acorde producatorilor agricoli un sprijin financiar de 150 de lei/ha. "Pentru achizitia de seminte, ingrasaminte si pesticide, au fost eliberate bonuri valorice in valoare de 31,9 milioane de lei", a declarat Sergiu Dragancea, directorul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Dolj. Potrivit spuselor acestuia, agentii economici pot sa-si depuna solicitarile de decontare pana la 15 februarie.
Alte subventii acordate oltenilor in 2006
Alta subventie care i-a atras pe doljeni este si cea pentru zootehnie, insa ajutorul financiar absorbit de olteni in acest domeniu nu este la fel de mare ca acela pentru agicultura. "Oltenii s-au orientat in special pe productie vegetala. Este specificul judetului, e normal sa fie asa, avand in vedere suprafata agricola mare a Doljului", a spus Sergiu Dragancea. Acesta a afirmat ca, in 2006, solicitarile pentru subventii in zootehnie au fost in valoare de 4,8 milioane de lei noi. Pentru ca le-a permis legea, oltenii au solicitat aceasta subventie si in prima jumatate a lunii ianuarie 2007, cand au fost depuse cereri in valoare de 585.200 de lei.
Oltenii au mai solicitat in 2006 subventii si pentru sectorul vegetal (2,3 milioane de lei), pentru prima de asigurare a culturilor (660.000 de lei), pentru infiintarea de plantatii viticole, pomicole si de arbusti fructiferi (260.000 de lei), pentru legume si fructe destinate prelucrarii industriale (110.000 de lei), pentru plantatiile de tutun (69.000 de lei), pentru productia interna de seminte certificata oficial pentru insamantare in primavara (28.500 de lei) si pentru legume de sera si ciuperci de cultura (13.600 de lei).