In ciuda faptului ca au crescut restantele oltenilor la credite, populatia din judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea a economisit mai mult in octombrie fata de septembrie. Oamenii din Gorj si Dolj au pus cei mai multi lei in depozite bancare, iar cei din Olt au umflat depozitele de valuta.

In timp ce unii oameni fac eforturi deosebite sa isi achite ratele lunare la credite, exista si persoane care reusesc, in aceasta perioada de criza, sa puna bani deoparte. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat zilele trecute structura in profil teritorial a creditelor si depozitelor romanilor pe luna octombrie. Astfel, populatia din judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea si-a crescut depozitele bancare in lei si valuta, in special cele in moneda nationala. Unii si-au retras bani din conturi, altii au mai pus, astfel ca pe ansamblu a iesit un plus de cateva milioane de lei pe fiecare judet, potrivit tabelelor publicate de BNR, defalcat, in asa fel incat se pot face analize ale comportamentului populatiei in profil teritorial. Se confirma astfel faptul ca inca nu este stimulat consumul, ci populatia continua sa economiseasca. Oamenii pun bani pentru "zile negre", in ciuda faptului ca dobanzile la depozite nu mai sunt la fel de atractive ca in anii anteriori.

Gorjenii au economisit cel mai mult

Potrivit BNR, dintre toate judetele Olteniei, in Gorj s-au economisit cei mai multi bani, depozitele la termen (in lei) ale populatiei au crescut cu 7,6 milioane de lei (adica 76 de miliarde de lei vechi) in octombrie fata de septembrie. Dupa gorjeni, urmatorii care au depus multi bani in depozite sunt locuitorii Doljului. Ei au economisit cu sase milioane de lei in plus fata de septembrie. De altfel, populatia Doljului, mult mai numeroasa decat a celorlalte judete ale Olteniei, are in banci cele mai mari depozite din regiune, care au sarit de un miliard de lei. Concret, doljenii au 1,202 miliarde de lei sub forma de depozite la termen, fata de 556 de milioane de lei in Gorj, 576 de milioane de lei - in Olt, 726 de milioane - in Valcea si 339 de milioane de lei - in Mehedinti. Pana si populatia din Mehedinti - unul dintre cele mai sarace judete din regiune - a reusit sa isi creasca depozitele cu 3,2 milioane de lei in octombrie fata de luna precedenta, pe cand cei din Olt au pus deoparte mai mult cu 2,4 milioane de lei. De asemenea, valcenii au economisit mai mult cu trei milioane de lei in octombrie fata de septembrie.

Doljenii au pierdut valuta

In Dolj, depozitele in valuta au scazut cu 8,2 milioane de lei, lucru greu de explicat de specialistii locali. In Valcea si Mehedinti au scazut usor depozitele in valuta, cu 0,4 milioane de lei - in Valcea, respectiv cu un milion de lei - in Mehedinti. In aceeasi perioada analizata, locuitorii din Olt si Gorj au ingrosat depozitele in valuta (exprimate in lei) detinute la banci. Daca in Gorj au crescut usor depozitele in valuta, cu 0,2 milioane de lei fata de septembrie, cea mai mare crestere a depozitelor in valuta din toata regiunea Olteniei s-a inregistrat in Olt, cu trei milioane de lei. Bancherii locali spun ca sunt explicabile cresterile depozitelor de valuta, pe de o parte, pentru ca romanii care lucreaza peste granita trimit bani acasa, iar pe de alta parte, atrasi de mirajul cresterii cotatiei valutelor comparativ cu leul, unii oameni si-au schimbat depozitele din lei in valuta.
Cat are populatia Olteniei in conturi (depozite la termen in lei)*

Nr. Judetul Septembrie Octombrie

1. Dolj 1.196,3 mil 1.202,3 mil
2. Gorj 548,4 mil 556 mil
3. Mehedinti 336,6 mil 339,8 mil
4. Olt 573,6 mil 576 mil
5. Valcea 723 mil 726,1 mil

* Date publicate de BNR