In urmatorii ani, Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia ar putea sa cunoasca o dezvoltare semnificativa, mai ales ca in prezent se situeaza pe locul I la nivel national in atragerea de fonduri europene. "In ceea ce priveste atragerea de fonduri europene, am avut o evolutie progresiva, trendul este ascendent. Chiar daca noi, oltenii, suntem mai retinuti in a aborda o noutate, in prezent suntem fruntasi la nivel national in ceea ce priveste abordarea si accesarea programelor care se realizeaza pe fonduri europene", a declarat Nicolae Giugea, prefectul judetului Dolj. Acesta a atras atentia beneficiarilor sa nu uite pentru ce au accesat acesti bani si sa faca tot posibilul ca sa efectueze lucrarile in timp util, astfel incat sa atraga fonduri cat mai mari.

Cuantumul sprijinului prin FEADR, aproape dublu in 2011

Unul dintre domeniile in care au fost atrase fonduri europene este agricultura. "In anul 2010, la nivelul judetului Dolj au fost platite 74 de milioane de lei. De la inceputul anului 2011 si pana in prezent, la nivelul judetului Dolj au fost platite 114 milioane de lei. Suma achitata va mai creste pana la sfarsitul anului pentru ca mai avem de platit inca doua transe. Sunt bani europeni din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) destinat agriculturii si dezvoltarii rurale", a declarat Brumar Dragomir, directorul adjunct al Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Dolj. Acesta a explicat ca cel mai solicitat a fost sprijinul financiar pentru instalarea tinerilor fermieri (Masura 121), la care suntem printre primele locuri la nivel national ca numar de cereri de finantare depuse, si pentru sprijinirea fermelor de subzistenta (Masura 141). "Comparativ cu anii anteriori, se observa un trend ascendent la toate activitatile - cereri de finantare depuse, eligibile, proiecte selectate", a adaugat Brumar Dragomir, care a explicat ca singurele probleme aparute au fost la beneficiarii care nu au mai reusit sa sustina implementarea proiectelor si au solicitat prelungirea termenelor.
45 de proiecte pe POS DRU

La nivelul judetului Dolj, au fost atrase fonduri semnificative pentru dezvoltarea si sustinerea resurselor umane prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). "La inceputul anului 2010, OIRPOS DRU SV Oltenia gestiona doar 13 proiecte. In prezent, avem in gestionare 81 de proiecte (dintre care 24 finalizate)", a declarat Mihaela Mocanu, directorul Organismului Intermediar Regional pentru POS DRU (OIRPOSDRU) Oltenia. Potrivit acesteia, dintre cele 81 de proiecte, in judetul Dolj sunt 32 de proiecte in implementare si au o valoare totala de aproximativ 163 de milioane de lei, iar 13 sunt finalizate (au o valoare totala de aproximativ 36 de milioane de lei). "Daca pana acum am facut sesiuni de informare, anul 2012 va aduce o noutate - vom veni in sprijinul potentialilor beneficiari cu caravane in care vom prezenta modele de buna practica", a adaugat Mihaela Mocanu.

Peste doua miliarde de lei pentru mediu

Si prin Programul Operational Sectorial de Mediu au fost depuse o serie de proiecte la nivel regional. "Acestea sunt deosebite in sensul ca au valori foarte mari, iar pregatirea lor e complexa si necesita o perioada de timp mai indelungata. In prezent, la nivelul Olteniei gestionam 20 de proiecte cu o valoare totala de peste doua miliarde de lei" , a declarat Cristinel Cioroianu, reprezentant OIR POS MEDIU Craiova.