La Primaria Mangalia a avut loc vizita celor trei reprezentanti ai autoritatilor olandeze din localitatea Zandvoort, cei care, in urma cu cateva zile, au semnat, in parteneriat cu Consiliul Local din sudul litoralului si autoritati ale Directiei Apele Romane "Dobrogea Litoral", un proiect de colaborare pentru reabilitarea plajelor si zonei de faleza din zona.

Jacobus Mooiman, Hendrik Willem Niewenhuis si Michael Bernardus Demmers, reprezentanti ai Waterboard Rijland Olanda, Ministerului Transporturilor, Lucrarilor Publice si Gospodaririi Apelor, Directia Generala a Lucrarilor Publice si Gospodaririi Apelor, Directia Noord-Olanda, ai VNG Olanda International (asociatia municipiilor olandeze) si municipalitatii Zandvoort au fost prezenti la Mangalia timp de mai multe ore, dorind ca, pe langa intalnirile oficiale, sa participe si la sedinta Consiliului Local, in cadrul careia a si fost prezentat proiectul derulat in sudul litoralului. Acesta, "Managementul Plajelor", isi are bazele intr-o scrisoare de intentie intre Uniunea Waterboard-urilor Olandeze si Administratia Nationala Apele Romane, semnata la finele anului trecut. Zona pilot Mangalia va beneficia in urma protocolului semnat intre cele trei parti, de circa 70.000 de euro, bani ce vor fi folositi pentru realizarea unui Plan Urbanistic al zonei costiere, elaborarea unor linii directoare specifice privind managementul plajelor, instruirea personalului DADL si al municipalitatii Mangalia si informarea si educarea cetatenilor. "Vom avea, la finalul proiectului, in septembrie 2007, doua "produse" definitive", afirma consilierul local Ionut Vaida, reprezentant al Primariei Mangalia in cadrul protocolului de colaborare. "Pe de o parte este vorba despre realizarea unui plan de management durabil al plajelor, iar pe de alta parte va fi propus acest PUZ al zonei costiere, care nu se va limita insa numai la plaje, ci va cuprinde si facilitatile turistice oferite in aria Mangaliei". In plus, cum partenerii olandezi au avut posibilitatea sa constate singuri o lipsa de colaborare intre institutiile publice si private dintre cele doua tari, se doreste ca, prin colaborarea la acest proiect, aceste legaturi sa devina mult mai stranse. "Este vorba despre institutii publice precum DADL-ul sau Prefectura, dar si hotelieri si operatori de plaje", ne-a declarat Ionut Vaida. Primaria Mangalia si DADL vor participa la acest proiect cu o finantare de circa 10% din valoarea totala de 70.000 de euro. Alaturi de cei trei parteneri, se vor mai implica in acest proiect Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, Administratia Apele Romane, Prefectura Constanta, ANT, "Mare Nostrum" si INCDM "Grigore Antipa", DSP Constanta, patronate ale hotelierilor din sudul litoralului, operatori plajelor din zona.

Plajele si falezele din sudul litoralului - pe cale de disparitie

O noua propunere de management al plajelor si zonei costiere din sudul litoralului este mai mult decat binevenita, tinand cont ca, pana la ora actuala, Mangalia si statiunile aferente orasului au fost destul de des "uitate" de factorii responsabili. Fenomenul de eroziune, datorat atat factorilor de mediu, dar si proastei gestionari a plajelor, a dus la disparitia sau micsorarea extraordinar de mare a plajelor din sudul litoralului, desi pana la ora actuala semnale de alarma au fost date mai ales pentru nordul si sudul extrem al plajelor romanesti (Mamaia si Vama Veche-2 Mai). Localnicii din Mangalia, Neptun sau Venus, constata, de la an la an, imputinarea plajelor cu zeci de metri. Cele mai multe plaje "mici" din zona au disparut deja sub apa marii, in timp ce, de exemplu, la Mangalia sau la Saturn mai bine de jumatate din plaje se regasesc acum in mare.
Falezele din sudul litoralului, in care nu s-a mai investit nici un ban de ani de zile, sunt pe cale sa se prabuseasca sau deja sunt cu totul surpate, facand impracticabil accesul catre unele portiuni de plaja.