Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) a blocat de la inceputul anului pana la mijlocul acestei luni peste 212,3 miliarde de lei (peste 5,8 milioane de euro) in urma rapoartelor privind tranzactiile suspecte de spalare de bani. Valoarea este dubla fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar numarul rapoartelor de tranzactii suspecte s-a ridicat la 1.754.

„Daca in cei cinci ani de existenta a Oficiului, valoarea tranzactiilor suspecte a fost de 18 milioane de euro, doar in primele 6 luni ale acestui an cele 81 de operatiuni suspecte au avut o valoare de peste 212,3 miliarde de lei, echivalentul a 5.881.764 de euro“, a afirmat presedintele ONPCSB, Iulian Dragomir. Potrivit lui Dragomir, Oficiul, in colaborare cu experti din cadrul Bancii Nationale a Romaniei, a efectuat in premiera controale la bancile comerciale si la societatile de investitii financiare, unde s-au gasit nereguli in ceea ce priveste raportarea tranzactiilor suspecte. In aceste cazuri, au fost date amenzi de 14.400 de euro. „Desi sunt obligate sa raporteze toate tranzactiile suspecte, chiar si cele de 3 euro, sa zicem, multe dintre bancile comerciale, atat cele romanesti, cat si cele care au filiale in Romania, nu au pus in practica acest lucru“, a explicat Dragomir. De altfel, numarul rapoartelor care vizeaza bancile comerciale s-au inmultit daca luam in calcul si faptul ca, din cele 6.096 de rapoarte primite de Oficiu de la inceputul anului, cele din domeniul bancar sunt de peste 4.600. Este vorba despre rapoarte de depuneri si retrageri in numerar mai mari de 10.000 de euro, valoare pe care bancile sunt obligate sa o raporteze ONPCSB. Tot din domeniul bancar s-au primit 4.439 de rapoarte privind transferurile externe in si din conturi pentru sume a caror limita este echivalentul in lei a 10.000 de euro.

52% dintre spalatorii de bani sunt romani

De la inceputul anului, s-au inregistrat 1.162 de persoane suspecte de spalari de bani, dintre care 264 sunt persoane juridice. In ceea ce priveste cetatenia celor care se ocupa de astfel de „afaceri“, 52% sunt romani. Pe locul doi in „top“ sunt chinezii (16%), iar pe trei sunt turcii, 7%, potrivit datelor furnizate de presedintele ONPCSB.

FBI si CIA cauta teroristi in Romania

Potrivit lui Dragomir, Oficiul a primit 11 sesizari din partea FBI si a CIA pentru tranzactii suspecte efectuate de persoane din Romania, tranzactii ce au legatura cu „terorismul islamic si nu numai“. „Din cele 11 sesizari, 9 dintre cazurile monitorizate nu aveau nici o legatura cu astfel de probleme, dar doua dintre acestea sunt cercetate in continuare“, a precizat Dragomir.

Sectoarele economice „vulnerabile“

Cele mai „vulnerabile“ sectoare economice unde se intalnesc cele mai multe cazuri de spalari de bani sunt comertul intern prin contrabanda cu produse petroliere, cafea, tutun, precum si sectorul financiar cum ar fi, de pilda, rambursarile ilegale de TVA de la organele fiscale si evaziunea fiscala. Dar printre domeniile predilecte se numara si inselaciunea, bancruta frauduloasa, utilizarea imprumuturilor in alte scopuri decat cele care sunt prevazute in contractele de credit si obtinerea de credite prin fapte de coruptie.