Cererile pentru proiecte Sapard vor creste cu aproximativ 20-30%, ca urmare a aplicarii noilor prevederi privind garantarea imprumuturilor bancare de catre bugetul de stat, a declarat ieri Samoila Szabo, directorul general al Agentiei Sapard. Totodata, majorarea cererilor pentru proiecte Sapard poate fi pusa si pe seama noii reglementari prin care beneficiarii vor putea utiliza activele, realizate prin proiect, pentru garantarea imprumutului bancar, a mai spus Szabo. „Ne asteptam sa avem cel putin 200 de contracte pe luna, comparativ cu 30-40 de proiecte anul trecut, in aceeasi perioada“, a precizat directorul Sapard.
Potrivit unei Hotarari de Guvern, aprobata recent, in cazul in care beneficiarul Sapard nu mai poate plati ratele catre banca din diferite motive, bancile vor primi de la cele doua fonduri de garantare alimentate cu sume de la bugetul Ministerului Agriculturii contravaloarea creditului acordat. Datoriile catre banca ale beneficiarului se vor constitui in creante bugetare, urmand sa fie recuperate de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Potentialii beneficiari ai acestor fonduri de garantare sunt societatile comerciale, asociatiile agricole si familiale, dar si persoanele fizice autorizate. Potrivit directorului Sapard, aplicarea noilor reglementari este posibila datorita ratei reduse de risc de neplata in cazul beneficiarilor privati ai programului. Szabo a precizat ca prevederile se aplica din aceasta luna, in paralel cu cele vechi, la care se va renunta incepand din septembrie.
Pe langa aceste masuri, de la 1 septembrie se va simplifica si documentatia care trebuie depusa de catre beneficiar si va creste plafonul care poate fi accesat la proiectele din sectorul zootehniei (pana la 2 milioane de euro) si al acvaculturii (pana la 500.000 de euro). De asemenea, vor fi acordate unele facilitati tinerilor din zonele montane cu varsta de pana la 40 de ani.