Traian Basescu este foarte optimist in privinta iesirii Romaniei din recesiune. Oamenii de afaceri sunt mai ponderati si il contrazic pe Basescu. Astfel, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), arata ca in primul trimestru din acest an, in anumite sectoare economice s-a inregistrat o scadere de 45% comparativ cu acelasi interval din 2008. In intervalul aprilie-iunie 2009, scaderea s-a temperat la 20%, fata de perioada similara din 2008.
Astfel, explica Florin Pogonaru, septembrie 2009 seamana, din punctul de vedere al rezultatelor din anumite sectoare economice, cu septembrie 2008. Insa, in acea perioada, criza deja isi facuse simtite efectele si in Romania, iar economia incepuse sa se comprime.
Daca vom compara rezultatele economiei din luna decembrie a acestui an cu cele din decembrie 2008 am putea spune ca economia merge bine, ceea ce nu reflecta realitatea.
Exportul, investitiile si consumul ar putea scoate economia din recesiune, insa politicile Guvernului Boc demis nu prea ajuta economia. Mai bine zis o impotmolesc si mai mult.
In plus, investitiile straine directe s-au redus in primele 9 luni ale anului 2009 la 3,5 miliarde de euro, aproape jumatate din valoarea sumelor atrase in perioada similara din 2008, de 6,994 miliarde de euro, potrivit BNR.
Sunt si semne bune: iesirea din recesiune a marilor piete, cum este Germania, este un lucru pozitiv, care va conduce la cresterea exporturilor, considera Florin Pogonaru. Va dati seama ce ar fi insemnat sa avem un premier neamt, Klaus Iohannis: in Romania ar fi venit investitii germane care ar fi salvat economia romaneasca. Dar Basescu nu-l vrea pe Iohannis, el nu vrea binele Romaniei.
In ceea ce priveste consumul, Florin Pogonaru spune ca scaderea acestuia nu este neaparat un lucru rau, deoarece Romania este un stat care se bazeaza pe importuri.
"Consumul scade de la sine, pentru ca altfel dam de lucru exportatorilor straini", a punctat seful AOAR.
Potrivit datelor publicate de BNR, deficitul contului curent al balantei de plati s-a plasat dupa primele noua luni la 3,31 miliarde de euro, in scadere cu 74,6% fata de perioada similara a anului trecut, pe fondul reducerii deficitul balantei comerciale, care a insumat 4,769 miliarde de euro, in scadere cu 67,3% fata de perioada ianuarie-septembrie 2008.
Traian Basescu este rupt de realitate ca Ceausescu in decembrie 1989. Basescu a declarat ca in prezent se traieste mai bine decat in urma cu 5 ani, cand a preluat mandatul. El a dat asigurari ca in 2014 romanii vor avea de doua ori mai mare cresterea salariilor si a pensiilor decat a fost din 2004 pana acum.
In plus, Basescu spune ca peste 15 - 20 de ani in Romania va fi raiul pe pamant.