Comisia Europeana a aprobat cererea pentru licenta de import depusa de o singura fabrica de zahar din cele sase care doresc sa importe zahar in acest an, dar numele ei este confidential, potrivit datelor furnizate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) pentru NewsIn.
Metodologia de organizare a pietei zaharului in Uniunea Europeana prevede ca fiecare stat membru sa transmita solicitarile pentru obtinerea licentei de import. Pe baza documentelor prezentate, Comisia Europeana aproba sau nu solicitarea. In Romania exista sase fabrici de zahar care au obtinut cota pentru procesarea zaharului brut provenit din import. Pentru a importa materia prima, acestea au nevoie de licenta si trebuie sa o solicite agentiei de plati.
Romania a obtinut, in urma negocierilor cu UE o cota de 109.164 de tone de zahar din sfecla si o cantitate de 329.636 de tone pentru procesarea zaharului brut, precum si o cota de 9.981 de tone de izoglucoza, materie prima in industria bauturilor racoritoare. (M.C.I.)