Dupa ce lichidatorul Petrolsub Balc, SC Euroconsult SRL Arad, a declarat ca va anunta, pe 14 iulie, castigatorul licitatiei organizate pe 30 iunie, iata ca pe 15 iulie a dat sfoara-n tara ca va relua, luni, 28 iulie, licitatia pentru vanzarea rafinariei.
De data aceasta pretul de pornire este de 13,5 milioane de euro (mai putin cu 15 milioane euro decat la precedenta licitatie), mai mic cu 10% fata de cel initial. De asemenea, Euroconsult SRL a anuntat ca la ultima licitatie niciunul din cei trei ofertanti nu a indeplinit conditiile. "Au fost trei companii care au acceptat pretul de 15 milioane de euro si carora le-am acordat un termen de doua saptamani sa prezinte documente referitoare la plata. Niciunul dintre cei trei ofertanti nu a indeplinit conditiile impuse, astfel ca vom organiza o noua licitatie la 28 iulie", a declarat mass-media, Ioan Isai, asociat coordonator al Euroconsult, lichidatorul rafinariei Petrolsub. In urma cu doua saptamani, acesta anuntase ca, la licitatia din luna iunie, au participat o companie din strainatate si doua firme romanesti. Activele Petrolsub scoase la vanzare reprezinta rafinaria propriu-zisa, retelele de utilitati, depozitele, laboratoarele, infrastructura si terenul aferent.
SC Petrolsub SA are cea mai redusa capacitate de prelucrare dintre rafinariile din Romania, respectiv 460.000 de tone anual, si produce bitum pentru drumuri si izolatii, pacura si combustibil. Reamintim ca, anul trecut, lichidatorul a incercat sa vanda rafinaria prin negociere directa, caietul de sarcini fiind achizitionat de opt posibili investitori, insa niciunul dintre ei nu a oferit pretul minim solicitat de Euroconsult, aproximativ 20 de milioane de euro. Cele opt companii care au cumparat caietul de sarcini au fost distribuitorul de carburanti MOL Romania Petroleum Products, filiala locala a grupului ungar omonim, Lotos Asfalt Polonia, divizie a companiei petroliere cu acelasi nume, Omnimpex Agroindustrial Bucuresti, BHG Comercializare Bitum Bucuresti, Biodiesel, Oscar Downstream Bucuresti, Remat Arad si omul de afaceri Razvan Petrovici. Actionarii Petrolsub sunt firmele Eurohouse SRL Bucuresti, Fertinvest Ltd Insulele Virgine si Euro Trading Chemicals Bucuresti.