Dupa ce a fost evaluata alaturi de pietele de gros din Cluj, Bucuresti si Timisoara, cea din orasul nostru a primit o bila alba din punct de vedere al functionarii, respectiv grad de ocupare, chirii, volumul tranzactiilor, utilizatori. In schimb, conditiile oferite comerciantilor au adus o bila neagra Galatiului.

Gradul mare de ocupare, incasarile, care ajung pana la 100.000 de lei pe luna, dar si tarifele la care sunt inchiriate tarabele au clasat piata de gros din orasul nostru pe un loc fruntas, inaintea celor din Cluj, Timisoara si chiar Bucuresti. Cel putin asa a declarat Emil Popa, directorul Administratiei Pietelor Agroalimentare (APA), care a participat la Comitetul Interinstitutional al Pietelor de Gros de Interes National, care a avut loc, in urma cu cateva zile, la Timisoara.

Evenimentul, organizat de Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, AFC Consultants International GmbH si Piete SA Timisoara, a reunit reprezentatii pietelor de gros din Galati, Bucuresti, Cluj si Timisoara.

"Rezultatele au fost pozitive. Spre deosebire de piata noastra, pietele din celelalte orase nu au o situatie stralucita. Spre exemplu, Bucurestiul are datorii istorice de 20 de milioane de dolari, piata din Timisoara este nou-infiintata si nu are un grad mare de ocupare, iar cea din Cluj se confrunta cu o scadere a spatiilor inchiriate", a spus Popa.

Cu toate acestea, conditiile intalnite in piata de gros din orasul nostru nu se ridica la standardele celor din pietele din celelalte orase, unde comerciantii beneficiaza de aer conditionat si alte facilitati de pastrare a produselor.

Pe de alta parte, Emil Popa a punctat faptul ca Galatiul are nevoie de o piata de gros adevarata, mult mai mare decat cea care deja exista. "Ne bucuram cand se deschid supermarket-uri, insa trebuie sa ne gandim si la o piata de gros mai mare, care sa ofere legume proaspete din tara noastra, nu aduse din Italia, Spania sau alte tari", a precizat Popa. Directorul APA a tinut sa adauge ca cea mai mare problema in amenajarea unui astfel de spatiu o reprezinta terenul, despre care Emil Popa a spus ca, daca l-ar primi, ar gasi investitori, chiar locali, de la care sa obtina finantare.