Chiar daca plata cu cardul nu implica nici un cost, numarul persoanelor care prefera sa achite in numerar bunurile si serviciile achizitionate este mult mai mare decat al celor care prefera varianta electronica. Asta, deoarece varianta a doua ofera senzatia ca isi controleaza mai bine cheltuielile.

Potrivit datelor BNR, la nivel national, la sfarsitul lunii septembrie 2009 se aflau in circulatie 12,8 milioane de carduri valide (cu care s-a realizat cel putin o tranzactie in ultimele trei luni), din care 11,4 milioane - active. Asta inseamna ca mai bine de jumatate dintre romani detin si folosesc un card. Cu toate acestea, mai mult de jumatate dintre romanii care au cel putin un card bancar dau fuga la bancomat, retrag banii din salariu si apoi merg la cumparaturi sau isi achita facturile. Motivele pentru aceasta situatie sunt diverse.
"Mi-e teama de eventuale fraude. Daca imi scot banii de la bancomat, exista sanse mai mici sa raman fara ei decat daca platesc la cine stie ce magazin", a declarat Marius Ionescu, de 45 de ani, din Craiova. Lipsa increderii in securitatea procesului nu este singurul motiv invocat de craioveni pentru obiceiul de a evita plata cu cardul.
"Daca achit cu cardul, nu am o evidenta foarte clara a platilor efectuate si, de cele mai multe ori, am tendinta sa cheltuiesc mai mult, mai ales ca nu stiu exact suma. Eu nu platesc niciodata cu cardul", a spus Maria Rotaru, de 53 de ani, din Craiova.

"Numarul POS-urilor este in crestere"

Chiar daca numarul celor care apeleaza la retragerea de numerar pentru a achita cu bani cash la casa este inca extrem de mare in comparatie cu cei care opteaza pentru plata cu cardul, din ce in ce mai multi doljeni apeleaza la platile electronice.
"Numarul POS-urilor montate la comercianti este in crestere, ceea ce inseamna ca a crescut tendinta de a plati cu cardul", au declarat surse oficiale de la Raiffeisen Bank Craiova. Afirmatia este sustinuta si de reprezentantii altor banci. "In ultimul an, au fost instalate tot mai multe aparate pentru plata electronica cu cardul. In 2009, fata de 2008, a crescut numarul utilizatorilor de POS-uri", au explicat surse oficiale din BRD Group Craiova.
Afirmatiile sunt confirmate si de comercianti. "Nu prea mai cumpara nimeni nimic. Cei mai multi clienti prefera sa achite cu bani cash. Comparativ cu anii trecuti, numarul celor care au platit cu cardul este in crestere", a explicat o vanzatoare.

"Plata cu cardul la comercianti nu implica nici un fel de costuri"

Obiceiul doljenilor de a achita cu numerar atrage plati suplimentare, deoarece la retragerea de numerar bancile percep comisioane, in timp ce plata la comercianti este gratuita.
"Plata cu cardul la comercianti nu implica nici un fel de costuri din partea posesorului, indiferent de unitatea bancara care a instalat POS-ul", au explicat sursele BRD. Acesta nu este insa singurul motiv. Daca va este furat portofelul, banii de pe card nu sunt pierduti pentru totdeauna. In plus, puteti evita desele situatii in care vanzatorii va dau o guma de mestecat in loc de rest, pentru ca nu au marunt. Unele carduri ofera diferite bonusuri sau reduceri de pret la anumiti comercianti.
Bancile incearca sa-si impulsioneze clientii sa foloseasca platile electronice prin diverse metode. "La acordurile de credit, de exemplu, nu oferim posibilitatea sa retraga decat o anumita suma (nu mai mult de 40%), tocmai pentru a stimula cumparaturile cu cardul", au explicat sursele Raiffeisen.