Tranzactiile incheiate cu agentii economici declarati inactivi nu produc efecte fiscale. Agentia Nationala de Administrare Fiscala va declara inactive peste 145.000 de firme din toata tara, se arata intr-un ordin postat saptamana trecuta pe site-ul Agentiei. Noile reglementari au umflat lista inactivilor, de la ordinul sutelor, la cel al sutelor de mii.
Ministerul Finantelor a stabilit prima lista a contribuabililor inactivi, dupa intrarea in vigoare a noilor criterii si proceduri de declarare a firmelor ca fiind inactive (prin Ordinul nr. 819 din 19 mai 2008 pentru aprobarea Procedurii privind declararea contribuabililor inactivi). Aplicarea acestor criterii a determinat cresterea numarului firmelor inactive de la numai 758 de societati, cate erau pe lista alcatuita in ianuarie 2008, potrivit reglementarilor anterioare, la 145.000. Peste 37.000 de firme sunt din Bucuresti. Urmeaza Constanta, cu 7.000, si Iasi, cu 5.700, Bihorul osciland in jurul a 2.000 de agenti economici inactivi.
Vasile Farc, purtatorul de cuvant al Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor, ne-a declarat ca sunt firme care intr-o luna sunt declarate inactive, iar a doua luna ies din aceasta conditie, insa pe total numarul celor inactive ramane in jurul cifrei de 2.000, dintr-un total de circa 24.000 de societati cate au depuse bilanturile contabile si sunt luate in evidentele Fiscului bihorean.
Potrivit legii, sunt declarate inactive firmele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: nu au depus nicio declaratie la doua termene de declarare consecutive; nu li s-a aprobat, la cerere, de catre organul fiscal competent o masura privind indeplinirea obligatiilor fiscale declarative (regim derogatoriu). In afara de aceste doua conditii, mai sunt doua, care nu sunt insa cumulative, reglementate prin Ordinul ANAF nr. 575 din 21 iulie 2006 privind stabilirea conditiilor si declararea contribuabililor inactivi: daca se sustrag de la efectuarea inspectiei fiscale, prin declararea unor date de identificare a sediului social care nu permit organului fiscal identificarea acestuia; daca organele fiscale au constatat ca nu functioneaza la sediul social sau la domiciliul fiscal declarat.
O firma declarata inactiva are activitatea blocata
In fiecare luna, in termen de 15 zile de la expirarea termenului legal de depunere a declaratiilor, organul fiscal face lista celor care nu si-au indeplinit obligatiile declarative si le trimite o notificare. Acestia mai au 15 zile pentru a rezolva situatia.
Declaratiile vizate sunt: formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat"; formularul 102 - "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale"; formularul 103 "Declaratie privind accizele"; formularul 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata"; formularul 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata"; formularul 390 VIES "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri"; formularul 394 "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national".
Contribuabilii declarati inactivi pot fi reactivati dupa ce si-au indeplinit obligatiile de declarare sau daca li s-a aprobat, la cerere, trecerea in regimul derogatoriu de declarare.
Declararea contribuabilului ca inactiv are ca efect practic blocarea activitatii acestuia, deoarece el nu mai are dreptul sa utilizeze facturi, facturi fiscale sau alte documente si formulare tipizate cu regim special.