Numarul falimentelor deschise impotriva unor societati comerciale care aveau ca asociati firme off-shore s-a triplat in ultimii trei ani, potrivit unor date culese de la Ministerul Justitiei de o companie specializata in colectarea creantelor. Mai mult, in 87% dintre aceste falimente creditorii nu si-au mai recuperat niciodata creantele, iar in 13% dintre cauze s-au recuperat doar partial sumele de bani.

Firmele off-shore reprezinta un paravan pentru evitarea platii datoriilor, potrivit reprezentantilor companiei de recuperare debite Urban si Asociatii. "Numarul falimentelor deschise impotriva unor societati comerciale care aveau ca asociati firme off-shore a crescut exponential in ultimii trei ani, de la 3% la 14% din totalul falimentelor inregistrate pe rolul instantelor de judecata din Romania", se arata intr-un comunicat al companiei specializate in recuperarea creantelor comerciale. Mai mult, in 87% din falimentele companiilor asociate cu off-shore-uri, creditorii nu si-au mai recuperat niciodata creantele iar, in 13% din cauze s-au recuperat doar partial sumele de bani cu care s-au inscris la masa credala in cadrul procedurii de faliment.
Urban si Asociatii dau ca exemplu companiile Gelsor, Univers'All Trading, Astra Ploiesti si Metropol care au intrat in faliment si aveau ca asociati sau actionari firme inmatriculate in paradisuri fiscale off-shore. Reprezentantii companiei arata insa ca nu este nimic ilegal in faptul ca o societate comerciala constituita pe teritoriul Romaniei sa aiba drept asociati firme off-shore.

"Prinde orbul, scoate-i ochii!"

Urban si Asociatii arata ca exista o serie de filiere prin care firmele care sunt inglodate in datorii sunt contactate de catre indivizi care le propun afaceri extrem de profitabile. De exemplu, daca o societate cu datorii de un milion de euro isi vinde actiunile catre firma off-shore, platindu-i celui care face firma cam 10-20% din valoarea datoriilor, scapa de griji, in timp ce colectorii de debite, avocatii, judecatorii, executorii judecatoresti si lichidatorii judiciari sunt simpli spectatori la acest fenomen imposibil de controlat. In aceste cazuri, nici politia nu poate incepe procesul de urmarire penala, intrucat intentia de frauda nu este elocventa.
Nimeni nu poate sa faca nimic, intrucat totul este perfect legal si neplata unor datorii este o chestiune de "risc comercial", de parca ar fi vorba de un fel de loterie.
Astfel, avocatii si lichidatorii judiciari dau din umeri neputinciosi pentru ca, pe principiul "prinde orbul, scoate-i ochii", efectiv nu ai cum sa te indrepti impotriva unei societati off-shore inmatriculate de exemplu in Antilele Olandeze.

Solutii de evitare a tepelor cu off-shore

Urban si Asociatii sfatuieste oamenii de afaceri sa treaca in contractele incheiate pe valori mai mari cu partenerii, obligatia actionarilor si administratorilor care sunt in firma respectiva la semnarea contractului, fie sa nu vanda actiunile pana la finalizarea derularii contractului, fie daca le vand sa ramana sa raspunda in continuare alaturi de noii actionari ai firmei cu care ei au contractat.
Reprezentantii companiei recuperatoare de datorii mai spun ca ar trebui sa se instituie prin legea societatilor comerciale obligatia ca o societate comerciala care are ca si asociat majoritar o firma off-shore sa se poate constitui numai sub forma unei societati cu raspundere nelimitata, adica oricare din asociati sa raspunda nelimitat cu toata averea pentru datoriile societatii, si sa se interzica infiintarea de societati comerciale avand ca asociat unic o firma off-shore.
Pana la urma, rolul unei firme off-shore este acela de a asigura asociatilor posibilitatea de a beneficia de pe urma unui impozit mai avantajos sau de a conferi anoniminitate, insa in conditii de normalitate si onestitate contractuala, si nicidecum cu intentia de start de a frauda, de neplata a datoriilor.