Ponderea persoanelor fizice din Romania care au un credit personal a crescut de cinci ori, de la 3% la 16%, in perioada 2001-2005, potrivit unui studiu al Bank Austria Creditanstalt (BA-CA). De asemenea, procentul celor care isi plaseaza banii in depozite s-a diminuat de la 16% la 10%.
"Motivele pentru aceasta evolutie sunt simple. In tari precum Romania si Bulgaria, in anii 1999-2000 au fost dificultati la nivelul industriei bancare, concretizate in falimentele unor banci. Aceste probleme de credibilitate si de incredere a populatiei s-au remediat in timp", a declarat, la Londra, Martin Mayr, expert al BA-CA.
Alti factori care au influentat cresterea ponderii populatiei care contracteaza imprumuturi si au diminuat procentajul depozitelor au fost avansul cererii de consum si trecerea salariilor pe card. Astfel, banii raman in cont si sunt folositi pentru necesitatile zilnice, in loc sa fie virati in conturi de depozit, a expli-cat reprezentantul bancii.
Pentru anul viitor, banca anticipeaza ca depozitele detinute de romani vor ajunge la 631 de euro pe cap de locuitor, comparativ cu 182 de euro pe cap de locuitor in 2000.
In privinta imprumuturilor, acestea se vor ridica in 2007 la 453 de euro pe cap de locuitor, fata de numai 5 euro in 2000. (S.M.)