Ultimele dezastre naturale din tara, in urma carora zeci si chiar sute de gospodarii au fost rase de pe suprafata pamantului, nu i-au impresionat pe locuitorii Mangaliei si nici macar pe cei ai comunelor din zona, care, in eventualitatea unei calamitati sunt cei mai expusi riscului de a-si pierde agoniseala. Mai putin de 2.000 dintre mangalioti au incheiate polite de asigurare pentru bunuri, case si autovehicule... "Am putea spune ca in ultima vreme am putut constata o usoara crestere a numarului politelor de asigurare pentru bunuri si locuinte, precum si a autoturismelor, dar aceasta este nesemnificativa, de cateva procente”, ne-a declarat Camelia Radulescu, inspector in cadrul unei societati nationale de asigurari. "In general, cei care se adreseaza unei firme de asigurare la nivel local sunt persoanele cu venituri peste medie. La polul opus se afla persoanele de la tara, care nici macar nu iau in calcul o asigurare pentru animale sau culturi, desi recentele evenimente naturale la care am fost cu totii martori ar fi trebuit sa le dea un semnal de alarma", este de parere Camelia Radulescu. "Marii" asigurati raman, in continuare, agentii economici, in general firmele cu multi angajati. Aceste firme incheie polite de asigurare pentru bunuri si sediile in care functioneaza. Mai mult, prin lege, angajatorii isi asigura salariatii, astfel incat, in cazul accidentelor sau chiar al decesului muncitorului, mostenitorii beneficiaza de o suma de bani. Aceasta suma este insa mai mult decat modica. "De exemplu, daca un angajat este asigurat pentru accidente cu 30 de milioane de lei, iar pentru deces cu 20 de milioane de lei, adica cu un total de 50 de milioane de lei, procentul asigurarii este de 0,4%, insemnand... 200.000 de lei”. Ponderea cea mai mare de polite incheiate se face insa la capitolul autoturisme, unde asigurarile sunt obligatorii.

In caz de calamitati, romanii bat "in lemn” si asteapta ajutorul statului

Suma la care ar ajunge o asigurare pentru bunuri si locuinta nu este exorbitanta. Astfel, pentru un apartament situat intr-o zona centrala si cu aparatura electronica sofisticata, o polita ar fi de aproximativ 50 de euro, in aceasta fiind incluse riscuri precum incendiile, exploziile, inundatiile, furtuna, cutremurele, avarii ale instalatiilor de apa, canal sau incalzire centrala etc. Locuitorii litoralului sudic nu au insa nici pe departe grija zilei de maine, preferand sa "bata in lemn". Cei care se gandesc la o eventuala catastrofa care s-ar abate asupra lor sunt bogatii localitatii, care si-au incheiat polite pentru vile sau apartamente, bunuri de valoare si autoturisme de lux.
"Gradul de civilizatie, dar si puterea redusa de cumparare a locuitorilor reprezinta cele mai mari "piedici” in incheierea unui polite de asigurare", afirma inspector Camelia Radulescu. "Romanii nu constientizeaza inca riscul la care sunt expusi continuu, asa cu se intampla, de exemplu, in tarile occidentale”. Din analizele societatilor de asigurare, se pare ca romanii sunt obisnuiti sa astepte ca in cazul in care sunt victime ale calamitatilor si dezastrelor sa fie ajutati in continuare de catre stat, lucru care in tarile Uniunii Europene nu se mai intampla de foarte multi ani, aici asigurarile fiind o forma de protectie sociala.